Tuesday, August 9, 2011

SEJARAH ASKAR MELAYU 1933-2011


PERAJURIT MAC 2011

SEJARAH ASKAR MELAYU 1933-2011
Oleh: Mejar Ramli Abdul Rahim (Bersara) TUDMTarikh 1 Mac 1933 adalah hari yang bersejarah bagi 25 orang anggota perintis Askar Melayu percubaan iaitu Osman Enggok, Jantan Abd Dahaman, Ismail Tahar, Ibrahim Sidik,Buyung Mohd Yasin, Ahmad Abdullah, Ahmad Nordin C Ngah Abdullah, Abd Ghafar Abdullah, Ismail Ahmad, Abd Manap Abdullah, Hj Kadir Hj Hassan, LKPL Khamen, Raja Lope Nor Rashid Raja Abd Rahman, LKPL Kifin Arifin Hj Sulaiman, Ahmad Dong Jabar, Ahmad Ismail Manaf, Naini (Tukang Masak), Abd Rahman Ahmad Yatim, Mohamad Kenit, Awang Abdullah, Musa Ismail, Osman Yunus, Ahmad Samad Abdullah, Md Taib Jais dan Ismail Mahmood Buyong (Tukang Masak).

Apabila menyorot sejarah awal Askar Melayu, usaha untuk menubuhkan satu pasukan pertahanan yang dianggotai oleh anak-anak Melayu bermula sejak tahun 1902 dan banyak perbincangan oleh Raja-Raja Melayu dan Penasihat-Penasihat British telah dijalankan bagi merealisasikan impian ini.

Dalam tahun 1913, Almarhum Sultan Alang Iskandar Syah, Almarhum DYMM Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhamad Ibni Yam Tuan Antah, Almarhum Raja Di Hilir Perak, Raja Sir Chulan dan Allahyarham Undang Rembau, Datuk Abdullah bin Haji Dahan telah mula menyuarakan hasrat penubuhan pasukan Askar Melayu.

Hasrat Raja-Raja ini telah menjadi kenyataan apabila di dalam Persidangan Majlis Mesyuarat Persekutuan pada 23 Januari 1933, Rang Undang-Undang Askar Melayu telah diluluskan dan dikenali sebagai Undang-Undang No 11.

Sejarah Awal

Kelahiran rasmi daripada Rejimen Askar Melayu pada 1 Mac 1933 adalah titik permulaan orang Melayu yang menjadi pribumi Tanah Meyau terlibat dengan pertahanan negara yang sedang dijajah oleh Inggeris pada ketika itu.

Sebelum itu pemerintah Inggeris agak ragu untuk mempersenjatai dan melatih orang Melayu dalam bidang ketenteraan, tetapi keengganan Inggeris berubah dan pada tahun 1930-an memikirkan sumber kewangan yang terbukti mahal untuk menyewa pasukan Rifles Burma dari India.

Dengan peristiwa Depresi Besar 1928-1932, kesannya dirasai di seluruh dunia dan pada tarikh 13 September 1932, Pejabat Kolonial dan Perang di London telah meluluskan pada prinsipnya pembentukan Rejimen Askar Melayu.

Rejimen yang yang dikenali sebagai “Kompeni Percubaan” itu mendapat keanggotaannya daripada lebih daripada seribu pemohon yang yang dipanggil untuk ditemuduga oleh pegawai daerah dan iklan dalam akhbar Melayu serta bantuan penghulu.

Pengambilan pada awalnya terhad kepada Negeri-Negeri Melayu Bersekutu tetapi kerana rejimen seharusnya merangkumi seluruh negeri dalam Tanah Melayu maka pengambilan telah merangkumi semua negeri kecuali Johor yang mempunyai tentera sendiri.

Kumpulan pertama Askar Melayu telah ditempatkan di kem sukarelawan lama yang berhampiran dengan laut kira-kira lima kilometer dari Port Dickson dan kem tersebut mempunyai empat tempat kediaman, bangunan pejabat, sebuah padang kawad dan beberapa kawasan latihan.

Pegawai Memerintah Rejimen Askar Melayu yang pertama ialah Major GS Bruce dari Rejimen Lincolnshire yang bertanggungjawab untuk melatih kumpulan berkenaan selama lima bulan dan latihan kawad diberi hukuman dalam bahasa Inggeris.

Semasa pasukan percubaan itu menjalani latihan orang ramai telah diberi peluang untuk melawat kem latihan untuk menyaksikan perbarisan mereka pada hari Ahad sebagai kempen untuk menarik minat rakyat kepada dunia ketenteraan.

Selepas lawatan oleh Pesuruhjaya Tinggi, Sir Shenton Thomas, pada bulan Julai 1933, Majlis Persekutuan mengumumkan bahawa Rejimen tersebut akan dikembangkan dengan pengambilan seramai 15 orang anggota dengan sesi latihan untuk 30 orang anggota direkrut setiap dua bulan.

Bruce dan pembantunya Kapten AG Exham telah mengilhamkan logo pasukan Askar Melayu yang pertama dengan motto “ Taat Setia “ dengan tiga warna yang dipilih-hijau (warna lambang Islam), kuning (lambang raja-raja Melayu) dan merah (sebagi pengaruh Tentera Inggeris).

Pada tahun 1934 sasaran kekuatan Askar Melayu ialah seramai 229 anggota dan Rejimen Askar Melayu telah menyediakan Kawalan Kehormatan yang terdiri daripada 50 orang anggota semasa pembukaan sidang Majlis Persekutuan pada 22 Oktober 1934.

Seramai dua ratus tiga puluh orang baru telah menyertai Askar Melayu dan pada bulan Februari 1935 dan sebelum itu pada bulan Januari 1935 Kompeni Percubaan telah dinaiktaraf menjadi Rejimen Askar Melayu.

Pada akhir tahun 1938 seramai 261 anggota tentera yang berkahwin telah dipindahkan ke kem dan dengan kekuatan Rejimen seramai 380 orang ia telah diserapkan ke dalam organisasi batalion yang terdiri daripada dua Kompeni Infantr iaitu "A" dan "B", sebuah sayap Markas yang termasuk satu platun senjata “machine-gun”, Bahagian Semboyan dan Kor Drum.

Askar Melayu di Singapura

Rejimen Askar Melayu menjalankan aktivitinya di Singapura pada tahun 1937 dan ia terlibat dalam latihan lanjutan dan mengambil bahagian dalam operasi gabungan bersama.

Pada 1937 Rejimen ini turut terlibat untuk mengendalikan krisis 6,000 pekerja kilang batu arang Colliery di Batu Arang yang mogok dan insiden itu dapat ditangani dengan berkesan.

Kegiatan lain pada 1937 yang mendapat perhatian ialah penghantaran kontingen kecil untuk Pertabalan King George dan penyertaan rejimen dalam Searchlight Tattoo di Farrer Park Singapura.

Pada tahun 1938, sekali lagi Rejimen Askar Melayu ke Singapura untuk latihan pembukaan Graving Dock Raja George VI di Pangkalan Laut Singapura.

Salah satu prestasi terbaik daripada Rejimen ialah penglibatan empat pegawai kadet Melayu menghadiri kursus Bren-gun di Singapura bersama-sama dengan anggota Tentera Inggeris dan memenangi empat tempat pertama daripada jumlah 15 peserta kursus menewaskan peserta Tentera Inggeris.

Apabila perang di Eropah meletus pada bulan September 1939, Rejimen tersebut dimobilisasi dan latihan intensif dilaksanakan dan sebuah Kompeni diwujudkan sebagai tambahan iaitu “Kompeni W” dengan pengambilan anggotanya pada bulan Februari 1940.
Pada bulan April 1940 sebuah kem yang berbumbungkan atap dibina di Normanton Oil Depot, Singapura untuk digunakan oleh Rejimen Askar Melayu.

Namun Rejimen yang telah bergabung dengan Brigade Loyal 2, datang ke Singapura pada bulan Julai tahun 1940 merupakan Brigade Infantri Melayu pertama dan mengambil alih sektor "L" di Pasir Panjang, termasuk sub-sktor Labrador dan Jurong Boom dari 2 Dogra Rejimen.

Dengan pendudukan Jepun di utara Indo-China pada bulan September 1940, ancaman perang ke atas Tanah Melayu semakin dekat dan akhirnya serangn ke atas Tanah Melayu dilakukan begitu pantas .

Pada saat Rejimen telah berundur ke Singapura, ia mempunyai 1,400 orang anggota bersama 2nd Loyal Regiment Tentera British untuk membentuk ‘Malaya Infantry Brigade” yang pertama.

Tugas Rejimen adalah untuk mempertahankan bahagian barat pulau Singapura dan Batalion Pertama Askar Melayu memberi tumpuan pada pertahanan pantai di sektor "L" sementara Batalion Kedua menduduki kawasan sepanjang Sungai Jurong.

Perang Pasir Panjang

Jepun menyerang Singapura pada 8 Februari 1941 dan pada 9 Februari Kompeni "B", Batalion Kedua Rejimen Askar Melayu menerima serangan hebat daripada tentera Jepun di Pasir Laba lalu berundur ke Depot Normanton.

Serangan Jepun begitu hebat sekali di kawasan No 44 Indian Brigade dan pasukan Askar Melayu terpaksa berundur ke kedudukan yang lebi h selamat di belakang Sungai Pandan di West Coast Road dan pada 11 Februari mereka terus diasak oleh tentera Jepun.

Dalam pertempuran siang dan malam, platun dan seksyen menjadi terpisah dan pada 13 Febrauri 1941 Askar Melayu diserang dari udara dan meriam berat dan mortar menyebabkan korban jiwa di kalangan pegawai dan anggota lain-lain pangkat yang lain.

Elemen dari Japanese 16th Division melancarkan serangan berat dengan sokongan kereta kebal dan pesawat perang sepanjang Pasir Panjang Ridge.

Bahagian depan pertahanan yang terdiri daripada Kompeni A dan B Batalion Kedua Askar Melayu, Batalion Pertama dan Loyals tidak dapat bertahan dan Batalion ke-2 mengundurkan diri ke daerah Brickworks Alexandra.

Kompeni “C” menpertahankan Kampung Pasir Panjang di hujung Reformatary Road dan terlibat dalam pertempran yang sengit dengan tentera Jepun.

Dalam pentempuran tersebut Prebet Yaacob Bin Bidin berjaya mejejaki kedudukan mortar musuh melalui rimbunan semak yang terbakar dan menewaskan musuh dengan tembakan senjata Bren-gun dan pada sebelah malam Kompeni C berundur ke kawasan Kilang Kerajaan sekitar 55 meter daripada Pasir Panjang Road.

Pada 14 Februari 1941 Batalion Pertama berundur dari Buona Vista Village ke Labrador dan serangan musuh semakin hebat maju menuruni Pasir Panjang Road mengasingkan Kompeni "C" Syarikat dan dan pada saat serangan itulah Leftenan Adnan b. Saidi dan anak buahnya berjuang bermati-matian dengan bom tangan dan senjata automatik sehingga ke titisan darah yang akhir.

Ramai pegawai dan anggota Askar Melayu telah tewas dalam pertempuran tangan ke tangan (hand-to-hand combat) dan ramai yang ditangkap dan diseksa oleh tentera Jepun termasuk Hero Lagenda Leftenan Adnan yang digantung dan ditikam dengan benet bertubi-tubi dan kuburnya masih belum ditemui hingga hari ini.

Leftenan Abbas b. Abdul Manan adalah satu-satunya pegawai yang masih hidup membawa empat anggotanya keluar daripada kawasan pembantaian Jepun dan akhirnya tiba di Markas Batalion.


Pertempuran terakhir Askar Melayu berlaku berhampiran Alexandra Brickworks dan Kopmpeni D berjaya membunuh 94 orang tentera Jepun walaupun mereka akhirnya terpaksa menyerah kalah pada 15 Februari 1941.

Askar Melayu yang selamat telah berkumpul pada 15 dan 16 Februari 1941 di Golf Keppel Link dan pada pagi 17 Februari seramai 8 orang pegawai dan 600 anggota dipisahkan daripada pegawai Tentera British berbaris untuk bergabung dengan tahanan tentera India di Farrer Park dan tentera British akhirnya dibawa ke Penjara Changi.

Selepas dua minggu dalam tahan Jepun seramai lima orang pegawai Askar Melayu telah dihukum bunuh oleh tentera Jepun kerana keengganan mereka untuk memakai pakaian awam dan menerima pembebasan.

Anggota yang melarikan diri ke Tanah Melayu telah ditangkap dan dipenjara selama satu tahun dan beberapa orang askar lain-lain pangkat telah dihantar sebagai buruh paksa ke Thailand dan Indonesia dan. majoriti akhirnya dibebaskan daripada kem penjara di Singapura.

Satu bulan selepas pendudukan semula Malaya, Rejimen Askar Melayu dihidupkan semula pada 5 September 1945 dan dianggotai oleh veteran Perang Jepun 1941-1942.

PASCA PERANG

Pada tahun 1946 pihak British Military Administration yang mentadbir Tanah Melayu selepas perang tamat mencadangkan penyusunan semula Rejimen Askar Melayu dengan cadangan pembentukan pasukan daripada pelbagai kaum tetpai telah ditolak oleh Raja-raja Melayu.

Akhirnya idea untuk tentera pelbagai kaum telah digugurkan dan Rejimen Askar Melayu dikekalkan sebagai sebahagian daripada pasukan Tentera Darat dan pada tahun 1947 Jawatankuasa Pertahanan Seberang Laut Britain meluluskan pembesaran Rejimen Askar Melayu kepada lima buah batalion.

DARURAT 1948-1960

Dalam Operasi Gerik, Perak bermula pada 1947 hingga 1950 yang diketuai Oleh Lt Col G.R Garreet dan Lt Col G. T Denaro telah berjaya membunuh seramai 38 orang PGK dan menawan 12 PGK dan seorang anggota pasukan telah terkorban ialah Pbt Sulong bin Abdullah pada 9 Ogos 1949.

Operasi Kawasan Mentakab, Pahang bermula pada Januari 1950 hingga Februari 1952 diketuai oleh Lt Col S. Whitting berjaya menbunuh 15 orang PGK dan menawan 13 orang PGK manakala anggota pasukan yang terkorban ialah seramai 4 orang.


Operasi Kawsan Negeri Sembilan bermula Januari 1951 hingga Februari 1951 yang diketuai oleh Lt Col S. Whitting telah berjaya membunuh seramai 28 orang dan menawan 15 PGK manakala anggota pasukan yang telah terkorban seramai 12 orang.


Operasi Kawsan Pahang bermula Disember 1951 hingga Februari 1952 juga diketuai oleh Lt Col S. Whitting di mana pasukan telah berjaya membunuh 6 dan menawan seoarang PGK.

Operasi Kawsan Kluang, Johor bermula Mac 1952 hingga Mac 1953 yang diketuai oleh Lt Col S. J. Linden Kelly dan pasukannya berjaya membunuh 10 PGK manakala 2 orang anggota pasukan telah terkorban.


Operasi Kawsan Batu Gajah, Perak bermula pada April 1953 sehingga Mac 1953 yang diketuai oleh Lt Col S.J Linden Kelly dan Lt Col D.G Jebb dan pasukan telah berjaya membunuh 12 PGK dan menawan 2 PGK manakala anggota pasukan yang terkorban seramai 4 orang

Operasi Kawsan Kepala Batas, Kedah bermula Mei 1955 sehingga Disember 1960 yang diketuai oleh Lt Kol D.G Jebb dan Lt Col C. A. Morris dan pasukan telah berjaya membunuh 14 PGK dan menawan 6 PGK manakala seorang anggota pasukan terkorban.


KONFRANTASI

Satu peristiwa yang mungkin tidak dapat dilupakan dan menjadi sejarah titik hitam dalam lipatan sejarah Askar Melayu ialah Peristiwa Kalabakan yang mengorbankan seorang pegawai dan tujuh anggota Batalion ke-3 manakala 18 orang anggota lagi tercedera.

Peristiwa berdarah ini berlaku pada 29 Disember 1963 tidak jauh daripada tebing Sungai Kalabakan dan lokasinya kira-kira 40 km ke utara Tawau berhampiran sempadan Kalimantan tidak jauh daripada penempatan kecil Pasukan Keselamatan Malaysia yang terdiri daripada satu penempatan Pasukan Polis Hutan dan sebuah lagi penempatan tentera terletak di suatu lereng bukit.

Kedua-dua penempatan dipisahkan dalam jarak lebih 300 meter dan Pos Polis dipagari dengan dawai berduri mempunyai kekuatan 15 orang anggota, manakala penempatan pasukan tentera tidak pula berpagar.

Anggota Platun 1 Kompeni A dan kemudiannya disertai oleh seksyen dari Platun 10 Kompeni C ditempatkan di kawasan perkhemahan berkenaan di lereng tanpa sistem keselamatan serta pertahanan yang lengkap.

Seramai seramai 130 orang tentera Indonesia daripada pelbagai pasukan bergerak dari Kalimantan menyusup ke kawasan Malaysia pada pertengahan Disember 1963.
Pasukan tersebut singgah di Serudong dalam perjalanan menuju ke Selimpopon dengan melewati Tarakan untuk ke kem balak Teck Guan dekat Kalabakan dan mereka bermalam di situ pada 28 Disember 1963.

Mejar Zainol Abidin bersama dua seksyen dari Kompeni C digerakkan ke penempatan Platun 1 Kompeni A di Kalabakan pada 29 Disember bagi memperkuatkan sub-unit berkenaan.

Tiga buah kubu, setiap satu untuk tiga orang, dibina untuk tujuan pertahanan, Kubu berkenaan terletak di kiri dan kanan serta di Sebelah kanan belakang rumah atap dan digunakan untuk menenmpatkan senjata RISLB dan rumah berkenaan diberikan oleh Mr. Ress Pengurus Bombay Burma Timber Company Limited.

Maklumat mengenai satu kumpulan tentera Indonesia sedang bergerak dari Kalimantan menyusup masuk ke kawasan Malaysia dilaporkan telah merampas barang-barang daripada sebuah kedai kepunyaan seorang peniaga Cina di kawasan Serudong Laut.

Tidak lama selepas itu satu tembakan kedengaran memecah keheningan malam dan kemudiannya diikuti pula oleh tembakan yang bertubi-tubi, dan semua anggota bertempiaran keluar dari rumah mencari perlindungan.

Sarjan Abdul Aziz berjaya menerjunkan diri ke dalam kubu dan berada bersama ketua platun serta dua anggota lagi dan membalas tembakan dan turut melontarkan bom tangan ke arah anggota Tentera Indonesia.

Tembak-menembak berhenti kira-kira pukul 11.00 malam dan pada lebih kurang pukul 3.30 pagi 30 Disember 1963 satu platun bantuan yang diketuai oleh Leftenan Muda Wan Nordin bnin Wan Mohammad sampai ke lokasi platun di Kalabakan.


Anggotanya diarah mengumpulkan anggota yang terkorban dan tercedera sambil memberikan rawatan sekadar terdaya dan apabila matahari pagi 30 Disember 1963 mula menampakkan sinarnya, anggota mula melakukan penggeledahan kawasan secara terperinci bagi mengumpul mayat dan anggota yang tercedera untuk dimaklumkan kepada markas batalion.
Itulah detik yang tragis yang dicatatkan dalam sejarah Askar Melayu yang mengorbankan ketua kompeni dan Peristiwa Kalabakan akan terus menjadi memori pahit Askar Melayu.

INSURGENSI

Penglibatan Rejimen Askar Melayu berterusan dan semasa kebangkitan komunis kedua atau insurgensi setelah darurat 1948-1960 iaitu sekitar tahun 70-an dan 80-an, banyak operasi yang telah dilaksanakan untuk menangangi ancaman musuh Negara.

Menyedari perjuangan mereka tidak mendapat sokongan dari rakyat dan menerima tekanan dari Pasukan Keselamatan (PK), dalam tahun 1960 Parti Komunis Malaya (PKM) telah berundur di kawasan hutan Selatan Thailand dengan tujuan untuk penyusunan semula.

PKM telah mengubah strategi dengan mengurangkan segala aktiviti keganasan dan sebaliknya mempergiatkan aktiviti propoganda dan subversif. dan pada akhir tahun 1968 PKM dengan penuh keyakinan membuat persiapannya untuk bangkit semula untuk pemberontakan di Malaysia.

Peristiwa 13 Mei 1969 telah memberi ruang kepada PKM menyusup masuk ke dalam masyarakat dan juga kawasan-kawasan operasi mereka semasa zaman darurat dan semasa kebangkitan kediua PKM telah mempergiatkan aktiviti militannya serta propoganda di kawasan-kawasan penempatan terpencil.

Berakhirnya Perang Dingin antara blok Barat dan blok Timur di akhir tahun 80-an telah mempengaruhi senario perjuangan PKM di Malaysia yang melihatkan satu Perjanjian Damai bagi perletakan senjata PKM di Haadyai pada 2 Disember 1989.


MALAYAN SPECIAL FORCES DI CONGO

Persekutuan Tanah Melayu telah mencapai kemerdekaannya pada 31 Ogos 1957 dan kelahirannya memang menjadi kebanggaan pejuang-pejuang daripada Rejimen Askar Melayu yang telah mengorbankan nyawa kearah itu.

Mulai dari saat tersebut proses untuk menukarkan tampok pimpinan Rejimen Askar Melayu DiRaja (RAMD) daripada pimpinan Inggeris berjalan dengan lancer dan pada tahun 1960 Persekutuan Tanah Melayu telah menyambut seruan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk menghantar kontijen tenteranya bertugas mengawal di Republik Congo.

Negara kita merupakan negara yang ke -16 menyumbangkan pasukan tentera kepada Bangsa-Bangsa Bersatu di Congo dan sumbangan tersebut telah mengharumkan nama Malaya ketika itu dalam arena antarabangsa meskipun ia sebuah negara yang kecil namun masih berkemampuan menyambut seruan demi mengekalkan keamanan dan kemakmuran dunia.

Negara dengan sebulat suara telah meluluskan pemergian Angkatan Khas Malaya ke Congo dan Tengku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Perdana Menteri pada ketika itu berkata berhubung campur tangan Rusia di Congo, “campur tangan Rusia ini merupakan perang dingin dan boleh menimbulkan angkara yang tidak diingini”.

Dalam usia yang begitu muda, negara ini telah menghantar batalion kedua, keempat, keenam dan ketujuh secara bergilir-gilir untuk tugas tersebut dan Pasukan Khas yang pertama terdiri dari tiga buah kompeni infantri dari Batalion Ke-4 RAMD dengan Pegawai Memerintanya Lt Kol Ungku Nazaruddin Ungku Mohamed.

Pada 5 Oktober 1960 tercatatlah dalam sejarah tanah air buat kali pertamanya anak watan diberi tugas besar dan Perdana Menteri telah memberikan pesanan kepada perjurit Negara dengan kata-kata semangat “Biar Putih Tulang Jangan Putih Mata” .

Dalam amanahnya, beliau berkata “Orang-orang di Tanah Melayu merasa bangga kerana askar-askar kita dikenali sebagai satu angkatan tentera yang gagah dan berani.

Pemergian mereka adalah satu penghormatan besar kepada negara ini dan mengharumkan lagi nama Angkatan Tentera Persekutuan.

Batalion Ke-4 kembali dari Congo pada pertengahan bulan Jul 1961 dan digantikan oleh Batalion Ke-6, dan Batalion ini menduduki di tempat-tempat yang sama iaitu Markas Teknikal di Bakavu, satu kompeni di Kindu, satu kompeni di Goma dan satu kompeni lagi di Albertville.

Satu kompeni kemudiannya telah diterbangkan ke Nyuzu sebuah pekan di utara Katanggu untuk menghancurkan pemberontak-pemberontak puak Buluba dan pemberontak-pemberontak berkenaan telah melarikan diri apabila kompeni itu sampai di Nyuzu.

Dua orang tentera kita telah terkoban semasa batalion ini sedang berkhidmat di Congo iaitu LKpl Yusof Yaakob terkoban apabila sebuah gudang peluru meletup di indu pada malam 27 Julai 1961 dan Prebet Sional Jantan telah mati lemas di Tasek Kivu pada 31 Disember 1961.

Dalam bulan Mac 1962, batalion ini kembali ke Malaya setelah diganti oleh Batalion 7 RAMD dan Batalion ini pulang ke tanah air dan berkhidmat di Kuala Lumpur.

Pada 7 Februari 1963, Batalion Ke-2 diarahkan meronda serta membersih beberapa kawasan gerakan di Wilayah Katonga dengan menawan sebilangan kecil askar-askar uphan dan merampas beberapa pucuk senjata api.

Satu daripada kompeni batalion ini telah dengan bangganya dipilih untuk menyertai satu istiadat perbarisan raksaksa menyambut hari ulangtahun Bangsa-Bangsa Bersatu di LEOPOLVILLE dan perkhidmatan anggota-anggota Batalion Ke-2 di Congo berakhir pada 28 Apr 1963.

Selepas itu perkhidmatan RAMD di Congo terpaksa dihentikan akibat konfrantasi yang diistiharkan oleh Indonesia ekoran penubuhan Malaysia pada 16 September 1963.

RAMD telah membuktikan sekali lagi akan kebolehannya di samping menaikkan nama dan imej negara dengan mutu tatatertib dan kecekapan yang tinggi.

Semasa sejumlah anggota-anggota RAMD sedang berkhidmat di Congo pada 23 Mac 1961, Yang Di-Pertuan Agong telah berkenan mengurniakan Panji-Panji Diraja kepada seluruh RAMD sebagai lambang kesetiaan dan kehormatan kepada Raja dan Negara.

Misi Namibia

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah terpanggil untuk campurtangan di Namibia apabila terdapat kekacauan politik selepas Afrika Selatan mengisytiharkan kemerdekaan kepada Namibia.

Kumpulan Bantuan Peralihan PBB (United Nations Transitional Assistance Group) telah ditubuhkan untuk menguruskan penghantaran balik pelarian dan mengawasi pilihanraya agar berjalan lancar.

Pasukan RAMD sekali lagi telah dipertanggungjawabkan untuk memikul tugas dan tanggungjawab ini dan Batalion Ke-17 RAMD dan satu kompeni dari Batalion Ke-21 telah memulakan tugas di bumi Namibia pada 26 Feb 1989 dan tugas mereka berakhir pada bulan April 1990.

Batalion ini ditugaskan di utara Namibia di Wilayah Ovamboland dan Kaokland dan antara tugas yang dilaksanakan oleh pasukan ini adalah memerhati dan menyiasat penarikan keluar Pasukan Pertahanan Afrika Selatan dan memantau pembubaran Pasukan Wilayah Barat Daya.

Semasa bertugas di Namibia, batalion telah mempamerkan semangat juang yang tinggi dan berjaya melaksanakan misi dengan berkesan. Batalion telah menamatkan tugas pada 20 Apr 1990.

Misi Kemboja

Penglibatan pasukan RAMD dalam misi United Nation Authority in Combodia( UNTAG) bermula dari 15 Jun 1993 hingga November 1993 pada umumnya bertanggungjawab memantau gencatan senjata di antara puak-puak yang bertelagah untuk menguasai politik di Kemboja.

Di antara tugas-tugas yang dilaksanakan oleh batalion sepanjang bertugas di Kemboja ialah memelihara hak asasi manusia, mengatur dan menjalankan pilihanraya umum yang bebas dan saksama, memelihara undang-undang dan ketenteraman awam, menghantar balik dan menempatkan semula pelarian dan memulihkan infrastruktur yang rosak dan musnah.

Misi Somalia

Di Somalia, pasukan-pasukan RAMD telah terlibat sebagai sebahagian dari Pasukan MALBATT dalam misi United Nation Operation Somalia 11 bermula pada 18 Jun 1993 hingga 28 Februari 1995.

Semasa di Somalia pasukan RAMD telah ditugaskan sebagai Penguatkuasa Keamanan yang bertanggungjawab dalam menguatkuasakan undang-undang dengan melaksanakan rondaan, operasi mengepung dan mencari, pasukan gerak pantas dan membantu mewujudkan organisasi keselamatan dan memberikan bantuan kemanusian.

Batalion Ke-19 RAMD Mekanis bersama kompeni repal dari Batalion Ke-7 RAMD adalah pasukan pertama yang dihantar berkhidmat di Somalia pada 18 Jun 1993.

Pasukan ini telah diaturgerak di Mogadishu dan berperanan sebagai Pasukan Gerak Pantas Markas UNOSOM dan antara tugas yang dilaksanakan oleh pasukan ini sepanjang beroperasi di Somalia ialah meronda sekitar bandar Mogadishu, mengadakan sekatan jalanraya, mengawal lokasi strategik, melaksanakan operasi mengepung dan mencari, operasi menyelamat dan bantuan kemanusian.

Semasa di Somalia, pasukan ini telah menonjolkan kecemerlangan dalam melaksanakan tugas dan telah terlibat dalam operasi yang berintesiti tinggi seperti operasi menyelamat di Pasar Bakara dan Mahkamah Agung Benadir.

Sekali lagi RAMD diberi kepercayaan bertugas di Somalia apabila Batalion Ke-7 RAMD telah memulakan tugas di bumi bergolak ini pada 28 Julai 1994.

Aturgerak batalion masih tertumpu di sekitar Mogadishu dan ditugaskan sebagai Pasukan Atur Cepat kepada Markas UNOSOM dan penglibatan negara dengan misi PBB di Somalia tamat dengan kepulangan Batalion Ke-7 RAMD pada 5 Januari 1995.

Peristiwa Di Pasar Bakara

Semuanya bermula pada pada petang 3 Okt 1993, apabila Timbalan Ketua Malbatt iaitu Lt Kol Rozi bin Baharom telah diminta oleh Markas UNOSOM 11 menyelamatkan pasukan elit Tentera Amerika Syarikat.
Pasukan Elit Tentera Amerika Syarikat yang terdiri daripada Petugas Ranger dan Delta Force telah terperangkap dalam kepungan militia Aideed di Pasar Bakara sewaktu melakukan operasi untuk menawan beberapa orang kanan Jen Mohamed Farrah Aidid.
Operasi menyelamat ini melibatkan Tentera Amerika Syarikat, Tentera Pakistan dan Kompeni A serta Kompeni B Batalion Ke-19 RAMD dan Pasukan Petugas ini telah diarahkan menyelamat dua kedudukan tentera Amerika Syarikat yang dikepung oleh Militia Aideed.

Operasi dimulakan sebaik sahaja menerima perintah ringkas pada jam lebih kurang 2300 dengan dimulakan dengan pergerakan kumpulan yang dianggotai oleh Kompeni B dan kemudian kumpulan dari Kompeni A dengan menaiki Kenderaan Perisai jenis Condor.
Kenderaan Perisai ini juga turut memuatkan anggota-anggota dari Pasukan Ranger dan sesampainya Kumpulan Penyelamat di hadapan Hotel Olimpik yang terletak di timur Pasar Bakara, pasukan ini telah diserang hendap dengan hebatnya oleh militia Aideed.

Pasukan ini terpaksa bertempur selama hampir lima jam sebelum dapat melepasi kawasan serang hendap tersebut dan pertempuran ini melibatkan gandingan anggota-anggota kompeni A dan B serta Tentera Amerika Syarikat dari lorong ke lorong dan dari suatu blok bangunan ke satu yang lain.

Akhirnya pada lebih kurang jam 0745 pagi, seramai 75 anggota Renjer Amerika Syarikat telah berjaya diselamatkan dan dalam operasi ini Prebet Mat Aznan Awang telah terkorban dan 10 anggota tercedera dan 4 Kenderaan Perisai musnah.

Di atas keberanian luar biasa yang ditunjukkan di dalam pertempuran ini, Allahyarham Koperal Mat Aznan Awang telah dianugerahkan pingat Seri Pahlawan Gagah Perkasa dan 3 pegawai serta 2 anggota lain-lain pangkat dikurniakan pingat Pahlawan Gagah Berani.

Peristiwa Di Mahkamah Agung Benadir


Pada 27 September 1993, Platun 5, dari Kompeni B, Batalion Ke-19 RAMD ditugaskan memberi perlindungan keselamatan kepada suatu acara perasmian Mahkamah Agung yang terletak di daerah Benadir iaitu berhampiran dengan bandar Mogadishu.
Majlis ini diadakan bagi memulihkan semula sistem keadilan dan perundangan di Somalia dan semasa perasmian ini berjalan, kawasan mahkamah telah diserang oleh miltia Aideed dari semua arah dan memaksa kompeni yang bertahan di sekeliling mahkamah membalas tembakan.

Melalui pengantara militia Aideed memohon agar 3 orang Pegawai Perundangan UNOSOM diserahkan kepada mereka namun begitu atas sifat tidak mengenal menyerah Platun 5 telah berjaya menyelamatkan ketiga-tiga hakim tersebut dan berundur ke kem dan atas tindakan nekad ini, Kapten Mohd Halim bin Khalid yang memimpin Platun ini telah di anugerahkan pingat Pahlawan Gagah Berani.


Misi Bosnia

Penglibatan RAMD di Bosnia-Herzegovina sebagai pasukan utama Kontijen Malaysia melibatkan tiga misi yang berlainan iaitu sebagai Pasukan Perlindungan Khas PBB atau United Nation Protection Force, Stabilization Force dan Implementation Force.

Di antara tugas yang diberikan kepada pasukan-pasukan RAMD ialah membantu meredakan pertelingkahan etnik, membantu membawa mangsa-mangsa perang kembali ke kampung halaman, memastikan tiada penghapusan etnik, memberi bantuan kemanusian dan membaiki prasarana yang rosak atau musnah semasa peperangan.

Batalion Ke-23 RAMD adalah pasukan pertama yang diberi kepercayaan berkhidmat di Bosnia-Herzegovina dalam bulan Disember 1996 dan pada permulaan penugasan batalion ini telah ditempatkan di Split dan kemudian pasukannya ini telah ditugaskan di Konjic, Dobrinje dan Jablanica.

Di antara tugas utama yang dilaksanakan oleh pasukan ialah menubuhkan Titik Pemeriksaan serta Pos Kawalan Lalulintas, pengiring dan mengawal Pos Pemerhati dan Batalion ini telah berkhidmat dengan cemerlang dan telah menamatkan tugas dalam bulan Ogos 1994.

Pasukan ini digantikan dengan Batalion Ke-5 RAMD dan secara dasarnya pasukan ini meneruskan tugas-tugas batalion terdahulu dengan beberapa penugasan baru seperti meronda kawasan tanggungjawab, mengendalikan Pos Pemerhati di Dobrinje dan Zabrde Pocket dan mengawal jambatan dan simpang-simpang jalan.

Batalion Ke-5 RAMD telah sekali mengulangi sejarah terdahulu apabila berjaya melaksanakan tugas dengan cemerlang dan mendapat pujian dari penduduk tempatan dan tentera-tentera yang berkhidmat dengan PBB.

Batalion telah menyerahkan tugas kepada Batalion Ke-12 RAMD dalam bulan Mac 1995 dan Batalion ini berkhidmat sehingga bulan November 1996 dengan menyerahkan tugas kepada Batalion Ke-2 Rejimen Renjer DiRaja.

Penglibatan RAMD dalam misi ini telah disambung oleh Batalion Ke-18 RAMD dalam bulan Feb 1996 dan pada waktu tersebut misi telah ditukar kepada Implementation Force atau IFOR di bawah panji-panji Pertubuhan NATO.

Di antara tugas yang dipertanggungjawabkan kepada pasukan dalam misi ini ialah memantau perjanjian damai diantara puak bertelagah dipatuhi, mengekalkan keutuhan dan intergriti zon pemisah dan membantu lain-lain agensi.

Setelah lapan bulan bertugas dengan cemerlang pasukan ini telah digantikan Batalion Ke-10 RAMD dalam bulan Dis 1996 dan sekali lagi mandat misi telah diubah kepada Stabilisation Force atau SFOR dan Batalion telah diarahkan berkhidmat di Kupres dan Glomac.

Di antara tugas yang dilaksanakan oleh pasukan dalam misi ini ialah menguatkuasakan perintah perletakan senjata, rondaan, sekatan jalanraya dan mengawal aktiviti penduduk tempatan.

Pasukan ini telah menamatkan tugas dalam bulan Jun 1997 dengan menyerahkan tugas dan tanggungjawab kepada Batalion Ke-2 RAMD dan sumbangan besar pasukan ini semasa berkhidmat ialah memastikan pilihanraya perbandaran dan pilihanraya Republik Srpske berjalan dengan lancar.

Pasukan telah menamatkan tugas dalam bulan Disember 1997 dan tugas ini telah diambilalih oleh Batalion Ke-5 Rejimen Renjer DiRaja sehinggi misi dihentikan pada 22 Jun 1998.

Misi 9 RAMD Para

Penglibatan RAMD sebagai pengaman di negara ini bermula apabila Kerajaan Timor Leste memohon bantuan bagi meredakan kekacauan yang meletus dibumi yang baru merdeka ini.

Pada mulanya seramai 25 orang warga Tentera Darat telah diaturgerak ke negara tersebut bagi meninjau bantuan yang perlu diberi kepada Timor Leste.

Kemudiannya pada 27 Mei 2007, Kompeni Campuran, Batalion Ke-9 RAMD Para dan Kompeni B, Batalion Ke-19 RAMD Mekanis telah ditugaskan dalam Operasi Khas Timor Leste dan di antara tugas yang dilaksanakan oleh kumpulan ini ialah mententeramkan keadaan kacau bilau di negara tersebut.
Pasukan ini telah bertindak cemerlang sepanjang bertugas di negara tersebut dan berjaya meredakan ketegangan yang berlaku di sana dan pasukan ini telah berkhidmat di Timor Leste selama 3 bulan setelah menamatkan misi pada 30 Ogos 2006.

Misi Lubnan

Misi United Nation Interim Force In Lebonan adalah penglibatan terkini pasukan RAMD di bawah Panji-panji Bangsa Bersatu adalah ekoran dari pengunduran tentera Israel dari Lubnan dalam tahun 2006.

Misi ini bertanggungjawab untuk membantu Angkatan Tentera Lubnan dan Kerajaan Lubnan bagi menyediakan persekitaran aman dan selamat di dalam kawasan operasi Sektor Timur sejajar dengan Resolusi Majlis Keselamatan PBB 1701.

Kompeni B, Batalion Ke-12 RAMD Mekanize yang menyertai MALCON telah memulakan tugas di Lubnan pada Mac 2007 dan di antara tugas yang dilaksanakan oleh kompeni ini semasa bertugas di Lubnan ialah bertindak sebagai Pasukan Tindak Pantas yang bertangungjawab ke atas tugas rondaan, pengiring, menyelamat tebusan dan lain-lain tugas infantri.

Kompeni ini berpangkalan di Kaoukaba dalam Daerah Hasbaiya, yang berada di dalam Wilayah Nabatiye, Selatan Lubnan dan Kompeni telah bertugas dengan cemerlang dan telah digantikan Kompeni C dari batalion yang sama mulai 30 November 2007.

Permodenan

Abad ke 21, telah menyaksikan Rejimen Askar Melayu Diraja terus melangkah ke hadapan menggalas cabaran alaf baru yang lebih mencabar serta penuh dengan ketidaktentuan.

Era globalisasi dan ledakan maklumat ini juga telah menjadikan RAMD lebih dinamik dalam memainkan peranan dan tidak hanya terhad kepada tugas tradisional sebelum ini.

Pada tahun-tahun dahulu, RAMD hanyalah sebuah pasukan infantri biasa tetapi kini telah berkembang menjadi ketumbukan yang kredibel, versatil, lethal dan deployable.

Rejimen Askar Melayu DiRaja, dewasa ini bukan sahaja boleh berperanan sebagai infantri berjalan kaki tetapi juga berupaya memikul tugas pasukan para dan mekanize.

Secara dasarnya, RAMD telah distruktur menjadi 4 jenis pasukan yang memainkan peranan yang berbeza iaitu: Batalion Para, Batalion Mekanize, Batalion Infantri Standard dan Batalion Infantri Istiadat.

Bermula daripada hanya sekumpulan kecil anak-anak Melayu tempatan pada 1 Mac 1933, kini Rejimen Askar Melayu Diraja terus melakar sejarah bukan saja di dalam Negara malah di persada antarabangsa yang tentunya bukan mengharumkan pasukan tetapi ia menjadi sebutan alami.

No comments:

Post a Comment