Thursday, April 4, 2013

Subhanallah - Inilah Diantara 10 Tempat Terpanas Di Dunia!

Subhanallah - Inilah Diantara 10 Tempat Terpanas Di Dunia! | Malaysia merupakan negara yang biasa dengan cuaca panas. Namun rupanya ada tempat-tempat terpanas di dunia ini yang memiliki suhu sangat tinggi. Di manakah ia? Huffington Post menyenaraikan kesepuluh tempat paling panas untuk anda berikut ini.
1. Dallol, Ethiopia
Dallol terkenal sebagai tempat paling panas didunia. Kenapa? sebab suhu udara di sana setiap hari boleh mencapai 106 darjah Fahrenheit atau 41 darjah Celsius.
2. Wadi Halfa, Sudan
Berikutnya, ada Wadi Halfa di Sudan yang berdekatan dengan Mesir. Termasuk tempat terpanas didunia kerana suhu udara di sana mencapai 127 darjah Fahrenheit atau setara dengan 52 darjah Celsius.
3. Death Valley, California
Daerah di California ini merupakan padang gurun dengan suhu 56 darjah Celsius. Namun kemudian Badan Meteorologi Dunia memperbetulkan dan info terbaru kini Death Valley bersuhu 57 darjah Celsius.
4. Lut Desert, Iran
Kalau di Iran, Gurun Lut adalah tempat yang ditabalkan menjadi salah satu lokasi terpanas dunia. Bayangkan saja, suhunya mencapai 70 darjah Celsius.
5. Tirat Tsvi, Israel
Tirat Tsvi merupakan sebuah kota di Israel. Tempat ini disebut yang terpanas di Asia kerana memiliki suhu 129 darjah Fahrenheit atau setara dengan 53 darjah Celsius.
6. Timbuktu, Mali
Ada pula Timbuktu di Mali yang tidak kalah panasnya dengan daerah lain yang sudah disebutkan sebelumnya. Cuba teka berapa suhu udara di sini? Sekitar 130 darjah Fahrenheit atau 54 darjah Celsius!
7. Queensland, Australia
Perhitungan tempat terpanas sedunia dengan menggunakan bantuan satelit juga menyebutkan Queensland, Australia, sebagai salah satu area yang paling panas. Pasalnya, di sini suhu udara boleh mencapai 68 darjah Celsius.
8. Turfan, China
Turfan ada di wilayah Xianjiang di China. Di sana sangat panas. Anda mungkin tidak boleh membayangkannya kerana suhu udara di Turfan boleh mencapai 50 derajat Celsius.
9. Kebili, Tunisia
Di Tunisia, daerah terpanas di sana sekaligus sedunia ada di Kebili. Setiap harinya, suhu di Kebili mencapai 131 darjah Fahrenheit atau setara dengan 55 darjah Celsius.
10. Ghadames, Libya
Terakhir, tempat terpanas sejagat boleh ditemukan di Ghadames, Libya. Sama seperti di Kebili, Ghadames memiliki suhu tertinggi sebesar 131 derajat Fahrenheit atau setara dengan 55 derajat Celsius. – BlogZaim

No comments:

Post a Comment