Sunday, July 31, 2011

10 PESAWAT TENTERA PALING LAJU

10. F-14D Super Tomcat-Mach 2.34 (2340km/j)


Tomcat F-14D, direka oleh Grumman mampu mencapai kelajuan mach 2,34, pesawat itu dibuat boleh memusnahkan pesawat musuh pada waktu malam. Sementara pesawat lain hanya terbang dalam cuaca yang baik, F-14D boleh terbang dan memusnahkan dalam mana-mana keadaan. Bukan sahaja ia boleh menyerang pada waktu malam dalam keadaan cuaca tidak elok, pesawat itu juga boleh mensasarkan bukan 1, bukan 2, tetapi 6 sasaran pada masa yang sama. Tomcat juga hebat untuk mengesan pesawat musuh pada jarak 100 batu jauhnya. Pesawat itu mengambil penerbangan sulungnya pada November 23, 1987 dari kilang Calverton Grumman dan prototaip akhir mengambil penerbangan pada 9 Februari, 1990. Tomcat F-14D berdiri sebagai keputusan akhir siri F-14 dan telah dinaik taraf dengan perisian komputer baru yang lebih dipercayai dan maju. Walau bagaimanapun, Setiausaha Pertahanan Dick Cheney menyifatkannya sebagai kapal terbang yang tidak kompetitif untuk bersaing dengan teknologi moden hari ini dan pengeluarannya dibatalkan pada tahun 2008. Kira-kira 712-kapal terbang dibina, Tomcats masih tegap tanpa kerosakan yang banyak atau isu-isu mekanikal ditempatkan di Pangkalan Tentera Udara Davis-Monthan. Pada tahun 2007, 23 165 pesawat telah dimansuhkan. Ia menelan belanja kira-kira $ 900.000 untuk merobohkan setiap satu, kira-kira 42% daripada kos yang membuat F-14D.

9. MiG-23 Flogger - Mach 2,35 (2350km/j)

Flogger MiG-23 telah dibina untuk menggantikan MiG-21. Ia adalah untuk menaik taraf pesawat itu yang direka dengan enjin yang lebih berkuasa serta sayap sapu berubah-ubah yang boleh mengubah pembolehubah seperti kelajuan, masa berlepas, dan masa arahan.ia sepenuhnya memasuki perkhidmatan pada tahun 1973.Sebaik sahaja pesawat telah disediakan untuk penerbangan, ia telah digunakan secara meluas oleh Kesatuan Soviet serta Hungary, Poland, Bulgaria, Jerman Timur, dan beberapa sekutu Pakatan Warsaw yang lain. Negara-negara seperti Cuba, Korea Utara, India, Mesir, Syria, dan lain-lain juga mempunyai pemilikan MiG-23S. Tentera Israel juga menggunakan model yang mudah untuk Flogger itu. Walaupun ia telah dihentikan penggunaan Rusia pada tahun 1994, MiG-23 masih seorang pejuang yang sangat popular di negara-negara pelbagai. Walaupun tidak digunakan seberapa kerap, tentera Rusia tidak mempunyai operasi MiG-23S yang disimpan di pangkalan pelbagai. Mereka juga telah menggunakan kapal terbang sebagai pesawat pengiring untuk Su-30-an. Kira-kira 11,000 MiG-23S masih diterbangkan oleh pelbagai kumpulan berkuat kuasa udara di seluruh dunia, ia digunakan secara meluas di tempat-tempat seperti Angola, Ukraine, Sudan, Kazakhstan, dan India.

8. Sukhoi Su-27 - Mach 2,35 (2350km/j)

Apabila Amerika Syarikat sering mendapat kebanggaan dari pesawat F-15 Eagle dan F-16 Fighting Falcon mereka, USSR memerlukan beberapa jenis jawapan bagi pesawat yang benar-benar luar biasa yang di langit. Pesawat AS meletakkan juruterbang Rusia pada kelemahan yang besar dan negara memerlukan satu cara untuk lawan Amerika. Untuk memperbaiki ini, USSR menciptakan Sukhoi Su-27. Pesawat itu boleh terbang di wilayah yang sangat tegang dan mendapat kawalan ketuanan udara. Boleh terbang pada kelajuan 2,35 mach, Sukhoi kadang-kadang dikenali sebagai pejuang yang paling berkebolehan pada masa itu. Prototaip pertama kapal terbang pertama kali terbang pada 20 Mei, 1977 tetapi tidak sehingga setanding dengan pesaing Amerika. Reka bentuk muktamad Su-27 telah selesai pada 20 April, 1981 dan terbukti apa USSR yang diperlukan. Pada masa ini pesawat yang ditetapkan banyak rekod, termasuk kelajuan berlepas dan yang tertinggi memanjat ketinggian. Walaupun ini adalah projek Rusia, negara-negara lain seperti Vietnam dan China yang sangat berminat dalam menghasilkan versi mereka sendiri, tetapi kos sesen cantik $ 180 juta ini. Walaupun USSR adalah sejarah, Rusia mempunyai 449 pesawat bekerja, Belarus mempunyai 19, dan Ukraine telah 74. Selain negara-negara ini, Amerika Syarikat, Ethiopia, Indonesia, dan lain-lain juga memiliki beberapa pesawat ini. Hari ini, banyak pesawat ini adalah dijual kira-kira AS $ 5 juta.

7. F-14 Tomcat - Mach 2,37 (2370km/j)

Dibuat untuk menggantikan yang-111B yang dimansukan, Pengeluaran pertama F-14s bermula pada tahun 1970-an, bagaimanapun, perubahan yang dibuat selepas didapati bahawa TF30 enjin sangat perlahan. Untuk memperbaiki ini, pesawat telah dinaik taraf dengan enjin yang lebih baik yang akan membolehkan kebolehpercayaan dan prestasi yang dituntut. Selain isu-isu enjin awal, F-14 telah terbukti menjadi sebuah pesawat yang besar. Dilengkapi dengan pembolehubah-sapu sayap dan kapasiti bahan api yang besar, pesawat ini adalah ace. Pesawat ini juga dapat melibatkan peluru berpandu dan pesawat musuh dari lebih daripada 100 kilometer dari. Ini amat berguna kerana ia sering digunakan untuk melindungi kapal pengangkut pesawat daripada diserang dari langit. Pesawat itu diturunkan dengan keupayaan serangan tanah yang terhad pada tahun 1990-an selepas Kesatuan Soviet tidak lagi wujud dan keupayaan yang dipasang sebelum ini tidak diperlukan lagi. Hari ini kapal terbang telah digantikan oleh F/A-18E/F Super Hornet disebabkan oleh kenaikan kos penyelenggaraan. Tomcat F-14D telah bersara pada September 22, 1996. Misi terakhir tentera adalah pada 8 Februari tahun yang sama apabila kapal terbang telah diperintahkan untuk menggugurkan bom di Iraq. Walaupun rancangan telah dibuat untuk menyimpan pesawat dalam pengeluaran melepasi 2010, kos untuk membina dan mengekalkan mereka adalah terlalu mahal.

6. Su-24 Fencer - Mach 2,4 (2400km/j)

Sering dibandingkan dengan Amerika Syarikat F-111, Su-24Fencer adalah pesawat buatan Soviet. Dimaksudkan sebagai persaingan, pesawat itu membuktikan bahawa ia adalah lebih baik. Malah, kapal terbang ini sering dipanggil pesawat yang paling berbahaya Kesatuan Soviet pernah cipta. Pesawat itu lebih cepat, lebih kecil, ringan, dan lebih berkuasa daripada F-111. Bahagian yang terbaik mengenai pesawat ini adalah bahawa ia mampu mencecah mach 2.4 pada ketinggian yang rendah, tidak banyak pesawat yang mampu berbuat demikian, seberapa banyak kali ia mengambil ketinggian tertentu boleh terbang pada kelajuan supersonik. Su-24 juga dilengkapi dengan peluru berpandu dengan laser-designators, yang selalunya bermaksud ketepatan yang lebih baik. Teknologi bersama-sama dengan rupa bumi-radar ini membuat kuda yang sangat kuat. Pesawat telah penerbangan sulungnya pada bulan Julai 2, 1967 dan secara rasminya diperkenalkan kepada tentera pada tahun 1974. Kira-kira 1400 Fencers Su-24 telah diwujudkan; 650 yang dimiliki oleh Kesatuan Soviet. Ia dikatakan bahawa pesawat ini telah digunakan pada tahun 2008 semasa konflik di Georgia. Selain daripada kedua-dua negara, tempat-tempat seperti Iran, Algeria, Iraq, Libya, Belarus, dan lain-lain banyak juga menggunakan pesawat ini atas sebab-sebab ketenteraan.

5. F-111 Aardvark - Mach 2,5 (2500km/j)

Pertama yang dirangka pada awal tahun 1960-an oleh General Dynamics F-111 Aardvark, walaupun haiwan yang pelik sebagai nama, ianya adalah pengebom strategik pada masa yang digunakan secara meluas. Pesawat mengambil penerbangan pertama pada 21 Disember, 1964 dan telah dibawa masuk ke dalam angkatan tentera pada bulan Julai 1967. Tujuan F-111 adalah untuk mewujudkan sebuah pesawat terbang yang boleh berfungsi sebagai pemintas jarak jauh untuk Tentera Laut Amerika Syarikat dan sebagai pejuang pengebom kedudukan tertinggi untuk kegunaan Tentera Udara. Walau bagaimanapun, pesawat itu hanya terbukti berguna untuk Tentera Udara kerana selepas pesawat itu dipasang dan sedia untuk dimasukkan ke pembawa, ia dianggap terlalu berat untuk digunakan. Walaupun ini, Tentera Udara meletakkan penggunaan yang baik untuk F-111 tetapi tidak sehingga masuk enjin biasa, seretan, dan pelbagai masalah kegagalan struktur telah diperbetulkan. Apabila F-111F datang ke permukaan, pesawat itu kedudukan tertinggi dengan enjin yang sangat kuat, rupa bumi yang berikut: radar, dan senjata berpandukan laser. Semua konflik yang sebelumnya telah ditetapkan dan Aardvark menjadi sebuah pesawat yang amat berguna untuk bertahun-tahun lamanya. Semasa Perang Vietnam, F-111 merupakan pesawat udara yang digunakan secara meluas, namun, disebabkan oleh pelbagai keadaan, pesawat telah menyebabkan kerugian yang amat berat. Hari ini, F-111 Aardvark tidak digunakan di Amerika Syarikat Tentera Udara AS berhenti menggunakan kapal terbang ini pada tahun 1998. Australia masih menggunakan armada yang cukup kecil daripada F-111Cs, tetapi negara ini berhenti menggunakan mereka menjelang akhir tahun 2010 supaya F-35 boleh diserap masuk.

4. F-15 Eagle - Mach 2.6 (2600km/j)

pesawat itu mengambil penerbangan sulungnya pada 1972 dan memasuki perkhidmatan pada tahun 1979. Sebuah syarikat yang kini lebih dikenali sebagai Boeing, McDonnell Douglas telah mencipta pesawat yang mempunyai sayap besar dan ketangkasan yang menakjubkan untuk kapal terbang yang lebih besar berukuran kira-kira 64 kaki panjang dan 42 kaki sahaja di lebar sayap. Walaupun pesawat yang lebih besar daripada kebanyakan dalam senarai itu, penggunaan titanium serta salur masuk mampatan laras dilanjutkan membenarkan pesawat untuk mencapai mach 2,5 kelajuan dalam masa yang singkat. Walau bagaimanapun, Eagle hanya mampu untuk pergi kira-kira 1,78 mach apabila ia sarat dengan senjata. Sudah tentu seperti pesawat yang paling, Eagle F-15 mempunyai siri yang pelbagai, termasuk F/15A, dan F/15d. Model baru ini jauh lebih maju, yang dilengkapkan dengan radar top-of-the-line, komputer baru, dan banyak lagi. Hari ini, Eagle F-15 adalah salah satu daripada kapal terbang itu beberapa di dalam senarai yang masih digunakan oleh tentera AS termasuk Pengawal Kebangsaan dan Tentera Udara. Eagle sering dianggap sebagai salah satu keping yang paling berjaya pesawat pernah dicipta. Pesawat ini mempunyai jumlah lebih 100 misi berjaya sejak kemunculan sulung. Ini pesawat telah digunakan secara meluas dalam konflik di Timur Tengah pada masa lalu, dan sejarah tidak berubah. F-15s telah terbukti keping penting pesawat kejayaan dalam perang. Di luar AS, banyak negara-negara lain juga telah memutuskan untuk terus menggunakan F-15. Negara-negara ini termasuk Jepun, Israel dan Arab Saudi.

3. MiG-31 Foxhound - Mach 2.83 (2830km/j)

Penerbangan pertama pada September 16, 1975, Foxhound MiG-31 telah dibuat untuk bertindak sebagai yang lebih maju pejuang MiG-25. Tujuan pesawat tersebut adalah untuk memintas pesawat asing pada kelajuan yang tinggi serta untuk menggagalkan peluru berpandu dan pesawat-terbang rendah. Walaupun ia adalah aneh sama MiG-25, Foxhound yang dikatakan peningkatan yang besar. Ia mempunyai keupayaan untuk terbang pada kelajuan supersonik, walaupun pada ketinggian yang rendah. Pesawat itu juga telah diberi enjin baru dengan lebih banyak kuasa serta radar Penjejakan maju yang membuat Foxhound lebih dipercayai dan cekap dalam tugasnya. Sebaik sahaja pesawat itu disempurnakan, ia mampu untuk memasuki perkhidmatan pada tahun 1983. Dengan pesawat baru digunakan, penggunaan pesawat MiG-25 menurun sebagai Foxhound mula untuk menggantikan mereka. Setelah semua dikatakan dan dilakukan, kira-kira 400-500 MiG-31s ​​telah diwujudkan untuk Rusia dan Kesatuan Soviet. Hari ini, Rusia, Kazakhstan, dan tidak lama lagi untuk Syria semua menggunakan MiG-31. Rusia mempunyai kira-kira 286 yang digunakan untuk tujuan ketenteraan, dengan 100 ditinggalkan dalam simpanan sekiranya bahawa negara ini akan perlu untuk menggunakan mereka. Kazakhstan juga memiliki Foxhounds beberapa, tetapi ramai di antara mereka berkata kepada bukan operasi, walaupun negara merancang untuk membaik pulih kira-kira 10 daripada mereka gunakan untuk Tentera Udara Kazakhstan. Syria tidak memiliki apa-apa Foxhounds lagi, tetapi negara ini perlu mempunyai akses kepada mereka dalam tahun-tahun akan datang. Kerajaan mengarahkan beberapa ini kapal terbang, tetapi perintah itu telah dihentikan kerana tekanan luar.

2. MiG-25R Foxbat-B - Mach 3.2 (3200km/j)

Pada bulan Mac 1964, Foxbat MiG-25R mengambil penerbangan pertama dan tidak lama selepas pada tahun 1969, undang-undang yang telah ditandatangani untuk membenarkan untuk menguji pesawat dengan keupayaan peninjauan dan ujian bermula pada tahun 1970. Pada masa ini, terdapat juga undang-undang yang diluluskan untuk menguji pesawat yang boleh digunakan sebagai pemintas. Pada tahun 1972 kedua-dua reka bentuk yang digunakan oleh Tentera Udara Soviet. Pesawat ini dilengkapi dengan sistem kawalan kebakaran automatik serta radar besar kemudian termasuk melihat-down-down radar menembak selepas tahun 1980 apabila semua yang MiGs telah dikemaskini. Foxbat MiG-25R juga mampu untuk mengebom sasaran bergerak menggunakan bom jatuh bebas dari 65.000 kaki sehingga semasa dalam perjalanan pada kelajuan supersonik. Terdapat juga satu sistem yang dipasang yang membolehkan kapal terbang untuk menggugurkan 10 bom di satu-satu masa. Pelbagai negara di seluruh dunia masih menggunakan MiG-25R. Tempat seperti Azerbaijan, Kazakhstan, Syria, Turkmenistan, Iran, dan Algeria semua mempunyai akses kepada ini pesawat. Sudah tentu, Rusia, Perajin utama pesawat itu, juga terus menggunakan mereka. Semua bersama Tentera Udara Rusia telah kira-kira 39 berjalan MiG-25s. Walaupun ada yang masih diterbangkan, yang lain adalah berasaskan di muzium udara.

1. SR-71 Blackbird - Mach 3,3 (3300km/j)

Walaupun ia pertama kali diperkenalkan pada tahun 1966, SR-71 Blackbird masih berdiri sebagai pesawat peninjau terpantas dikendalikan empat dekad kemudian. Dikeluarkan oleh Lockheed, SR-71 terutamanya direka oleh Clarence "Kelly" Johnson yang telah dinamakan sebagai tokoh penting dalam sejarah penerbangan. Pesawat itu diterbangkan buat pertama kalinya pada 22 Disember, 1964, dan mampu untuk memasuki perkhidmatan pada bulan Januari 1966. Boleh terbang pada kelajuan mach 3,2 atau lebih, SR-71 adalah sesuatu yang mesti ada di sisi pesawat pengintipan U-2 kerana ia sanat terdedah sangat terdedah kepada pertahanan udara Soviet disebabkan oleh kelajuan dan keupayaan untuk menuntut ke ketinggian yang lebih tinggi. SR-71 yang lebih cepat dan dilengkapi dengan keupayaan untuk melarikan diri dari serangan. Malah, kapal terbang tidak pernah dijatuhkan oleh musuh, sebaliknya, 12 daripada 32 yang pernah dibuat yang rosak dalam kemalangan. Pesawat itu dicat dengan cat teknologi baru yang tidak membenarkan maklumat itu mudah dikesan dengan radar. Bentuk keseluruhan pesawat itu juga dibuat salah satu kapal terbang stealth yang pertama. SR-71 telah bersara pada tahun 1998 apabila ia menjadi jelas kepada Kongres dan Tentera Udara AS bahawa pesawat itu yang sangat mahal untuk diselenggara dan mengendalikan. Oleh kerana pesawat itu telah digunakan begitu banyak semasa Perang Dingin, walaupun telah bersara untuk kali pertama pada tahun 1991, Kongres memutuskan untuk mengaktifkan semula satu kumpulan kecil untuk digunakan. Walaupun peningkatan mengagumkan pesawat, seperti sistem radar yang maju dan link data dapat menghantar imej waktu sebenar, SR-71 telah dihentikan pada tahun 1998 untuk selama-lamanya.

No comments:

Post a Comment