Wednesday, January 12, 2011

Viking

Viking atau Varangian merupakan pedagang, peladang, dan paling terkenal sebagai lanun (seringkali selepas kegagalan perniagaan) dari Skandinavia yang di antara 800 dan 1050 memkoloni, menjarah dan berdagang sepanjang persisiran, sungai dan pulau di Eropah dan persisiran timur laut Amerika Utara. Mereka memanggil diri mereka sebagai Norsemen (Orang utara - Northmen) (Skandinavian moden masih merujuk kepada diri mereka sebagai penduduk Utara, nordbor).

Nama Viking adalah pinjaman dari istilah tempatan Scandinavia bagi pahlawan pelaut Norse yang merompak persisiran Scandinavia, Kepulauan British, dan bahagian lain Europah semenjak akhir abad ke 8 sehingga abad ke 11, tempoh dalam sejarah Eropah dikenali sebagai Zaman Viking. Perkataan itu sendiri diperkenalkan dalam bahasa Inggeris dengan konotasi romantikpada abad ke 18. Hari ini, agak kontrovasi, perkataan ini juga digunakan sebagai adjektif generik merujuk kepada Zaman Viking Scandinavians. Populasi Scandinavian medieval secara umum dirujuk dengan khusus sebagai Norse.

Rekod sejarah

Gambar gabungan (composite) daripada beberapa sudut Ledberg Runestone dengan gambaran kapal dan kemungkinannya Scandinavians semasa

Tarikh terawal diberikan bagi serangan Viking adalah pada 789, apabila, menurut Anglo Saxon Chronicle, sekumpulan lelaki dari Norway berlayar ke Portland, di Dorset. Di sana, mereka disalah anggap sebagai pedagang oleh pegawai di raja, dan mereka membunuhnya apabila dia cuba membawa mereka ke manor raja bagi membayar cukai bagi barang mereka. Serangan kedua yang dirakamkan, bertarikh 8 Jun 793, ke atas monasteri di Lindisfarne disebelah pantai timur England. Untuk 200 tahun berikutnya, sejarah Europah dipenuhi dengan cerita mengenai Viking dan rompakan mereka.

Viking mempengaruhi sepanjang kawasan persisiran Ireland dan Scotland, dan menakluk dan menetap di sebahagian besar England (lihat Danelaw). Mereka mengembara menyusuri sungai Perancis dan Sepanyol, dan berjaya menguasai kawasan di Russia dan sepanjang persisiran Baltic. Terdapat kisah mengenai rompakan di Mediterranean dan sehingga ke barat di laut Caspian.

Adam dari Bremen merakamkan dalam bukunya Gesta Hammaburgensis Ecclesiae Pontificum, (jilid empat):

Aurum ibi plurimum, quod raptu congeritur piratico. Ipsi enim piratae, 'quos illi Wichingos as appellant, nostri Ascomannos regi Danico tributum solvunt.
"Terdapat banyak emas di sini (di Zealand), dikumpulkan melalui lanun. Lanun ini, dikenali sebagai wichingi oleh orang mereka sendiri, dan Ascomanni oleh orang kita, membayar ufti kepada raja Danish."

Abad ke-13

http://www.aspects.net/~janus/Horned_helmet.jpghttp://s3.amazonaws.com/webjam-upload/viking-helmet___a75c43cbbe3f404cae0504b49bd3b1d9(336x393)__51__.gifhttp://www.bbc.co.uk/isleofman/content/images/2007/07/04/viking_helmet_470x300.jpg
Topi yang biasa di pakai oleh pahlawan Viking

http://c.photoshelter.com/img-get/I00003hEXsRWbmMM/s

Raja Harald I dari Norway akhirnya terpaksa membuat ekspedisi ke barat bagi membebaskan pulau dan tanah besar Scotland dari Vikings. Kebanyakan mereka lari balik ke Iceland, tetapi saga Norse agak berat sebelah dalam gambaran mereka, dan dengan itu Vikings dalam saga tersebut kadang-kala digambarkan sebagai hero, yang kemudiannya membentuk atitude terhadap Vikings semasa tempoh Romantik abad ke 18. Bagaimanapun, di Scandinavia, Viking bukanlah kerjaya yang diterima oleh masyarakat. Terdapat kemungkinan bahawa Vikings merupakan penjenayah - beberapa sumber menamakan Vikings dengan kaitan dengan Jomsborg/Julin, yang menurut sejarah moden, merupakan pusat perlindungan bagi lanun Slavic, berbeza dengan gambaran dalam saga Norse.

http://www.freewebs.com/mileshispaniae/viking_w%20axe.jpg

Kapal Viking dan bot panjang Viking

http://www.elefun-desktops.com/sys_data/img/products/ad_Viking_Boat.jpg

Tidak terdapat "kapal Viking" khusus atau "kapal panjang Viking"; Viking menggunakan sebarang kapal panjang Scandinavian biasa. Bot ini serupa dengan yang digunakan oleh armada pertahanan Scandinavian, dikenali sebagai ledung. Istilah "kapal Viking" telah menjadi kegunaan biasa, kemungkinannya disebabkan kaitan dengan Romantik.

Tidak terdapat sebarang bukti mengaitkan sebarang jumpaan kapal panjang dengan sebarang serangan Viking klassik. Juga tidak dijumpai sebarang tapak pembinaan bot "Viking", atau pelabuhan, pernah dijumpai atau dibongkar. Denganitu, pengetahuan kita mengenai kegunaan bot Viking adalah terhad.

Zaman Viking

Pada tempoh pengembangan Jerman Utara, biasanya dianggap berakhir dari bermula daripada serangan terawal direkodkan pada tahun 790-an sehingga penaklukan Norman terhadap England pada 1066, biasanya dikenali sebagai "zaman Viking." Orang Viking mungkin dilihat sebagai peserta lewat pada tempoh Migrasi, dan demikian tempoh ini berpautkan Antikuiti Lewat dengan Zaman Pertengahan tinggi. Geografinya, "Zaman Viking" mungkin ditentukan tidak hanya kepada tanah Scandinavia (Denmark moden, dan Norway selatan dan Sweden), tetapi juga ke wilayah dibawah dominasi Jermanik Utara, utamanya Danelaw, Scotland, Isle of Man dan Ireland. Kontemporari dengan Zaman Viking Eropah, Empayar Byzantine mengalami tempoh stabiliti yang terunggul (sekitar 8001071) ia boleh nikmati mulaan besar-besaran penaklukan Muslim pada abad ke-7-tengah.

Jurumudi Viking turut membuka laluan baru ke arah utara dan ke barat, menghasilkan koloni di Shetland, kepulauan Faroe, Iceland, Greenland, malah ekspedisi ringkas ke Newfoundland, sekitar 1000 AD.

Semasa abad ke-3, orang Viking muncul sepanjang pesisiran dan sungai Eropah, sebagai penyerbu, tetapi bertambahnya juga sebagai pedagang, dan malah sebagai penetap. Dari 839 terdapat askar upahan Varangia dalam khidmat Byzantine (paling terkenal Harald Hardrada, dimana berkempen di Afrika Utara dan baitulmuqaddis pada 1030an). Perdagangan pelabuhan penting semasa tempoh ini termasuk Birca, Hedeby, Kaupang, Jorvik, Staraja Ladoga, Novgorod, dan Kiev. Berutur amnya, orang Norway mengembang ke utara dan barat, orang Denmark ke England, menetap di Danelaw, dan orang Sweden, (dipanggil orang Rus') ke barat. Tetapi tiga bangsa telah tidak belum lagi dipisahkan secara jelas, dan masih bersatu oleh bahasa Norse Kuno lazim. Nama raja-raja Scandinavia hanya diketahui untuk bahagian kemudian dari Zaman Viking, dan hanya selepas berakhirnya Zaman Viking membuatkan kerajaan berasingan mempunyai satu identiti berbeza sebagai bangsa, dimana pergi tangan ke tangan dengan pengkristianan. Demikian ia mungkin dinotakan, yakni pada akhir Zaman Viking (ke-911) untuk orang Scandinavia juga menandakan bermulanya Zaman Pertengahan sementara relatif mereka.

Kemerosotan

Selepas berdekad berdagang dan bertetap, Kristianiti diperkenalkan kepada Scandinavia pada abad ke-11, dan proses pengkristianan telah kebanyakannya dilengkapkan semasa Zaman Pertengahan. Bagaimanapun, elemen keimanan lama dan blót rahsia kekal sehingga abad ke-19. Pengaruh Norse, melihat diri mereka kemudian sebagai sebahagian dari tamadun Eropah yang lebih luas baik juga sebagai taknikal canggih dalam peperangan, membuatkan serbuan Viking kurang diingini dan kurang beruntung, dan akhirnya struktur politikal berdasarkan pada mereka telah digantikkan oleh struktur berdasarkan lebih kepada feudalisme kebenuaan.

Saga

Mitos Norse, Saga Norse dan Kesusasteraan Norse Kuno memberitahu kita tentang agama mereka melalui kisah kewiraan dan mitos wira. Bagaimanapun, penyiaran dari maklumat ini utamanya lisan, dan kita bergantung kepada penulisan ilmiawan Kristian (kemudian) seperti Snorri Sturluson dan Sæmundur "fróði" ("yang Bijak") Sigfússon untuk kebanyakan ini, kedua-dua dimana merupakan orang Iceland. Kadar saga terlebihan telah ditulis di Iceland.

Di dalam saga tersebut, Viking digambarkan sebagai menyerang sasaran yang mudah diceroboh dan tidak dipertahankan, biasanya dengan mudah. Saga tersebut menyatakan bahawa Viking membina penempatan dan mahir dalam kerja pertukangan dan perdagangan. Keberanian dan kekejaman mereka dalam pertempuran direkodkan dengan jelas oleh penulis masa itu, dan mereka ditakuti sepanjang persisiran Perancis dan England. Keberkesanan taktik ini memberikan mereka reputasi tiada tandingan sebagai perompak dan lanun, tetapi penulis masa itu tidak memberi perhatian kepada aspek kebudayaan Viking yang lain. Keadaan ini diburukkan lagi dengan ketiadaan sumber asal dokumen bertulis utama dari pihak masyarakat Viking itu sendiri, dan hanya sedikit dokumen bukti ada sehingga kemudian, apabila sumber Kristian mulai menyumbang. Ianya hanya selepas beberapa ketika, ketika pakar sejarah dan arkhaeologi mempersoal gambaran berat sebelah penulis silam(chroniclers), barulah gambaran yang lebih seimbang mengenai Norsemen mula jelas. "Penempatan Viking" terkenal, Jomsborg, pada masa ini dianggap lagenda sebagai para sejarahwan; ia kemungkinannya tidak hanya sekadar perkampungan lanun Slavic.

Viking terkenal

No comments:

Post a Comment