Saturday, January 8, 2011

Rahsia Tarian Poco-poco

Rahsia Asal Usul Tarian Poco-poco.
Source : http://pakarhowto.com/rahsia/rahsia-tarian-poco-poco.html

Alhamdulillah kerana kita semua masih bernafas lagi dgn keizinanNya. Saya ingin berkongsi dgn rakan-rakan semua tantang tarian poco-poco yang sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat, umumnya masyarakat kita yg beragama islam terutama ketika manghadiri kursus.

Sebenarnya tarian poco-poco ini berasal dari Filipina bukannya dari Indonesia. Ia ditarikan oleh masyarakat yg berugama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka. Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yang membentuk salib.

Mungkin kita tak perasan kerana kita suka mengikut-ikut sesuatu yg baru tanpa usul periksa. Inilah cara musuh-musuh islam mengenakan kita sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama Hindu. cuma tarian pocoh2 ini belum difatwakan haram lagi. Marilah kita sama2 fikirkan.

Saya dulu pernah terfikir, kenapa tarian itu dimulakan dari kiri? Dan apa jenis senaman ini? Relevankah tarian ini, yang kelihatan seperti tidak siuman?

Saya menyeru kepada diri anda semua supaya mengambil inisiatif untuk tidak lagi ?menarikan? lagi tarian ini yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa kita sedar. Dan paling utama memohon keampunan daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini.

Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci tentang kesahihan perkara ini,asal usul dan kesannya kepada akidah umat Islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini,agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian dan ?keasyikkan? menarikan tarian ini.

Tambahan penulis:-

Di Malaysia, tarian ini giat diamalkan oleh rata-rata masyarakat. Tidak kira sama ada perbezaan agama, bangsa, dan kaum. Masing-masing berhibur dengan tarian ini hatta di dalam PLKN juga menyediakan aktiviti tarian poco-poco ini. Tarian ini seperti aktiviti wajib bagi semua pusat latihan PLKN. Walau bagaimanapun, ia juga merupakan satu riadah namun riadah itu lebih baik dan molek sekiranya ia tidak bercanggah dengan pandangan syariat Islam. Kesimpulannya, orang ramai amnya umat Islam dan khususnya para badan-badan berkenaan dan individu-individu yang dapat menyelamatkan aqidah umat Islam dari terpesong haruslah segera bertindak...

No comments:

Post a Comment