Sunday, July 7, 2013

Selepas RAMPASAN KUASA, Dewan Tentera MUJAHIDIN DIBENTUK Di Sinai


SINAI – Petempuran terus berlaku di selatan Mesir dan juga di Sinai.  Menurut informasi terakhir, junta tentera mengisyhtiharkan keadaan darurat di Sinai setelah Dewan Tentera Mujahidin dibentuk di Semenanjung Sinai dan unit Mujahidin telah menyerang pihak polis dan junta tentera, menurut laporan Kavkaz Center.

Serangan-serangan tersebut terjadi pada Jumaat (5/7/2013), dua hari setelah presiden Morsi digulingkan oleh kudeta tentera.  Perkara ini turut dilaporkan oleh rangkaian televisyen negara beradasarkan sumber-sumber tentera.

Menurut maklumat awal, seorang tentera tewas dan dua lagi tercedera dalam serangan roket di pos polis di daerah Rafah, yang terletak di perbatasan Jalur Gaza.  Pos polis tersebut berhampiran dengan dekat markas perisik tentera.

Para penyerang menembakkan roket ke arah pos pemeriksaan tentera El Arish, berhampiran perbatasan Jalur Gaza.

Junta militer di Kaherah percaya bahawa Mujahidin telah lama bertapak di Sinai.  Situasi di Semenanjung sinai telah menegang sejak tahun 2011.

Awal minggu ini, Tel Aviv berkata tentara Mesir yang berkoordinasi dengan “Israel” telah mengerahkan pasukan tambahan di perbatasan Jalur Gaza.

No comments:

Post a Comment