Sunday, July 7, 2013

10 keajaiban alam yang jarang diketahui manusia


5.jpgKetika kita berfikir tentang keajaiban dunia, pasti terfikir tentang Piramid di Mesir, Taman Gantung Babilon, Terowong Channel dan Colosseum di Roma serta sebahagian yang terdapat dalam buku keajaiban dunia kuno moden.
Apabila berfikir tentang keajaiban alam, kita akan terfikir tentang Grand Canyon di Colorado, Paricutin Volcano di Mexico dan Great Barrier Reef di pantai Queensland Australia.
Keajaiban alam bukan hanya terdapat di tempat-tempat di atas. Perlu diketahui dunia ini penuh dengan keajaiban, terdapat banyak keajaiban alam lain yang menarik, seperti di bawah ini yang belum diketahui orang.
1. Pamukkale (Turki)
2.jpg
1.jpg
Terletak di Daerah Denizli di barat daya Turki, menjadi tumpuan bagi mereka yang menginginkan suasana nyaman dan tenang. Yang terpenting tempat ini adalah kawasan alam mineral dan boleh mandi spa kerana perairan batu kapur (kalsium) yang panas, muka buminya halus dan struktur organik yang kelihatan aneh.
2. Fly Geyser (Nevada)
3.jpg
4.jpg
5.jpg
Terletak di Nevada, AS, Fly Geyser sesuai untuk mereka yang mencari air.
3. Valley of the Moon (Argentina)
3. Valley of the Moon (Argentina)
6.jpg
7.jpg
8.jpeg
nValley of the Moon, juga dikenali sebagai Taman Nasional Ischigualasto, adalah tempat “di mana kita merasa memegang bulan”. Di lembah kering, dengan bentuk alam semulajadi yang terhasil dari tindakan angin yang mengambil masa yang lama untuk membentuk batuan raksasa menegak dan menakjubkan.
4. Enchanted Well – Chapada Diamantina National Park (Brazil), juga dikenali sebagai Taman Nasional Ischigualasto, adalah tempat “di mana kita merasa memegang bulan”. Di lembah kering, dengan bentuk alam semulajadi yang terhasil dari tindakan angin yang mengambil masa yang lama untuk membentuk batuan raksasa meneg
4. Enchanted Well – Chapada Diamantinnal Park (Brazil)
9.jpeg
10.jpg
11.jpg
keKolam cekung raksasa terletak di Taman Nasional Chapada Diamantina di Brazil. Poco Encantado, juga dikenali sebagai Enchanted Yah, mempunyai air transparan yang kelihatan dan pokok-pokok tua terutama ketika matahari hanya datang melalui celah batuan.
5. Wulingyan, Hunan (China)
nali sebagai Enchanted Yah, mempunyai air transparan yang kelihatan dan pokok-pokok tua terutama ketika matahari hanya datang melalui celah batuan.
5. Wulingyan, Hunan (China)
12.jpg
13.jpg
10.jpg
Pemandangan batu gamping terbesar dan dramatik di Asia terdapat di Wulingyan dan memang terkenal di Cina. Orang-orang juga menemui kesamaan antara gambar pemandangan di wilayah Hunan.
6. Ice Towers of Mount Erebus (Antarctica)
Cina. Orang-orang juga menemui kesamaan antara gambar pemandangan di wilayah Hunan.
6. Ice Towers of Mount Erebus (Antarctica)15.jpeg
16.jpg
17.jpg
Gunung Erebus adalah gunung berapi aktif terbesar di dunia. Ia mempunyai vulkanik panas yang dipenuhi dengan ais dingin telah menghasilkan sistem yang rumit dari gua ais di atas puncak Erebus. Ratusan menara ais juga dapat ditemui di Mars, Jupiter, Saturnus dan Neptunus.uhi dengan ais dingin telah menghasilkan sistem yang rumit dari gua ais di atas puncak Erebus. Ratusan menara ais juga dapat ditemui di Mars, Jupiter, Saturnus dan Neptunus.
7. Kasha Katuwe Tent Rocks (New Mexico)
7. Kasha Katuwe Tent Rocks (New Mexico)18.jpeg
19.jpg
20.jpg
Kasha-Katuwe berbentuk Tenda Batu di New Mexico dengan rekabentuk berpahat terhasil dari tindakan seragam yang berbentuk formasi batuan yang dihasilkan oleh letusan gunung berapi yang meledak.
8. Comodo National Park (Indonesia)erapi yang meledak.
8. Comodo National Park (Indonesia)21.jpg
22.jpg
23.jpg
Pulau Komodo terletak di sebuah selat antara Pulau Flores di Nusa Tenggara Timur (NTT)dan Sumbawa di Nusa Tenggara Barat (NTB). Di Pulau Komodo terdapat biawak terbesar di dunia, iaitu biawak Komodo (Varanus komodoensis).
Komodo dipercayai keturunan binatang purba Dinosaurus yang masih hidup. Panjang komodo dapat mencapai 3 meter dengan berat boleh mencapai 140 kg.
Kawasan perairan di pulau Komodo juga terdapat perairan yang termasuk dalam keajaiban dunia bawah air. Dasar laut perairan Komodo adalah yang terbaik di dunia, di permukaan laut munculnya daratan-daratan kering yang berbukit karang.
9. The Stone Forest (China)di dunia, iaitu biawak Komodo r. Dasar laut perairan Komodo adalah yang terbaik di dunia, di permukaan laut munculnya daratan-daratan kering yang berbukit karang.
24.jpeg
25.jpg
26.jpg
10. Salar de Uyuni (Bolivia)
27.jpeg
28.jpg
29.jpg
Terletak di Bolivia, Salar de Uyuni adalah gurun garam merupakan dataran paling besar di dunia. Meliputi kawasan seluas 10.582 kilometer persegi, jantung dari Altiplano mempunyai sedikitnya 10 milian ton garam

No comments:

Post a Comment