Monday, July 29, 2013

Sejarah Dunia Yang Digelapkan Bahagian 2


1.
Mills Darden (AS tahun 1798 - 1857) berat badannya 463 kilo, sedangkan berat isterinya hanya 46 kg.
2.
Antonio Meucci (1808-1889) dari Itali  yang mereka telefon pada tahun 1849 dan Alexander Graham Bell sebenarnya bekerja dengan Meucci, merekanya balik pada tahun 1876 dan mengakui sebagai pencipta telefon!


Antonio Meucci


Alexander Graham Bell 


3.
 Sir Joseph Wilson Swan mencipta untuk pertama kalinya mentol lampu pada tahun 1878 di England. Dan Thomas Alva Edison membuat sedikit tiruan yang lebih baik, kemudian ia berusaha untuk mendapatkan hak rekacipta atas tiruan bola lampunya tersebut di Amerika sekitar satu tahun kemudian. Thomas Alva Edison memperkenalkan bahawa bola lampu elektrik adalah hasil rekaciptanya. Tetapi pada tahun 1892 Perusahaan Edisons bergabung dengan Swans menjadi General Electric dan setelah itu mereka menggunakan mentol asli dari hasil penemuan Swans untuk membuat mentol lampu.

4.
Ilmuwan terkenal Nicola Tesla (1856-1943) mencipta radio pada tahun 1893 dan membentukannya semula, bererti Marconi bukanlah pereka sebenar.


5.
Serombong kapal Titanic ke 4 hanya untuk hiasan,ianya agar nampak cantik dan kemas! Kapal titanic sebenarnya hanya menggunakan 3 serombong kapal untuk membuang asap, bagi serombong yang keempat hanyalah hiasan untuk menampakkan cantik sahaja.

6.
Charles Lindberg memang manusia ke-82 yang terbang melepasi laut, tetapi ia adalah yang pertama yang melakukannya sendirian. Negara Vatican didirikan pada tahun 1929 dengan bantuan seorang diktator fasisBenito Mussolini yang ingin mendapatkan sokongan dari gereja.
Benito Mussolini berdiri disebelah Hitler..

 1.                                                              Dr. Harry Howard Holmes 

Penjahat-penjahat paling kejam iaitu Herman Webster Mudgett (1860-1896) yang dikenali sebagai Dr. Harry Howard Holmes telah membunuh sekitar 150 wanita muda, namun dia mengaku hanya membunuh 27 orang. Dia menyewakan bilik-bilik di "istana" miliknya di Chicago, yang sebenarnya adalah sebuah rumah yang menyeramkan. Di sana ia membuat lorong-lorong rahsia yang berbengkang-bengkok menembus dari suatu tempat ke tempat yang lain, setiap bilik juga dilengkapi dengan lif  rahsia, setiap bilik tidur direka dengan kedap suara, kolam-kolam berkimia (berkemungkinan untuk menghapuskan mayat), bilik bergas, satu meja pembedahan yang dilengkapi dengan alat meregangkan tubuh manusia, tempat membakar mayat, dan satu gudang bawah tanah yang sangat besar dimana ditemui banyak bahagian tubuh manusia yang telah dipotong-potong. Ia menjual tulang rangka dari mayat-mayat tersebut kepada hospital-hospital, klinik-klinik atau dirumah2 sakit. Juga ada mayat-mayat yang masih digantungnya selama 10 minit sebelum mati.2.

Albert Fish (1870-1936) merupakan  seorang kanibal pemakan daging manusia dengan memakan lima belas kanak-kanak, namun dia hanya dihukum untuk dua kes pembunuhan dan korban terakhirnya adalah seorang kanak-kanak yang  berusia sekitar sepuluh tahun bernama Grace Budd, yang dipotongnya dalam ukuran-ukuran kecil dan kemudian dimasaknya dengan potongan-potongan lobak dan bawang. Di dalam surat kepada ibunya dia menulis "ini adalah keldai kecilnya yang dipanggangnya di luar rumah".


--> 3.
Ibu berusia paling muda di dunia adalah seorang anak dari Peru bernama Lina Medina yang semasa dia mengandung berusia lima tahun tujuh bulan. Dia kemudian melahirkan seorang bayi laki-laki yang sihat dengan pembedahan besar pada bulan Mei 1939 dan ayah si bayi tidak pernah dijumpai. Orang tuanya pertama kali curiga terhadap Lina Medina kerana die kelihatan seperti mengidap tumor, tetapi ternyata dia hamil sejak berusia 4 tahun dan sudah mendapat haid sejak usia tiga tahun. Lina membesar secara normal dan mendapatkan anak kedua pada tahun 1972, 33 tahun setelah anak pertamanya dilahirkan.4.
Otto Hahn, ialah seorang rakyat Jerman membuat letupan bom atom pertama pada tahun 1938.
5.
Ketika menguasai Belgium, Jerman untuk pertama kali melakukan serangan dengan menggunakan pasukan payung terjun dengan sejumlah anak patung mainan untuk membingungkan dan menakutkan musuh (Jerman pertama kali  menggunakan anak patung untuk serangan pasukan payung terjunnya ialah ketika menguasai Norwegia) ditambah pesawat layang unik yang dilengkapi dengan bom yang benar-benar efisien. Ini dilakukan untuk menghancurkan jambatan-jambatan yang paling penting dan untuk menguasai tempat-tempat "yang hampir mustahil" untuk dirampas seperti benteng Eben Emael.

Semua idea gila yang berjaya ini di dihasilkan oleh Hitler dan semua adalah idea-idea aslinya sendiri. Hitler benar-benar seorang pecinta perang, dan ia benar-benar bersaing untuk pertama kalinya hampir segala sesuatunya sehingga menjadikan Jerman memiliki kekuatan tempur yang mengerikan. Dari mulai setiap masa menyarung seragam pasukan perang dan tanda tanda pangkat, sampai konsep latihan perang yang kompleks tapi efektif, semuanya adalah idenya sendiri. Walaupun sangat jahat tetapi semua yang dilakukannya sangat mengagumkan.

No comments:

Post a Comment