Sunday, December 29, 2013

bali: satu tika dulu

Berbicara mengenai Bali, mungkin gak banyak yang tau bagaimana rupa dan kehidupan masyarakat Bali kuno atau Bali tempo dulu.

Yup, kali ini kita mencoba melirik ke belakang tentang bagaimana sejarah Bali tempo dulu. Yang menarik adalah para wanita Bali. Kenapa wanita Bali? Karena tempo dulu, wanita Bali dalam kesehariannya adalah bertelanjang dada.
Apa yang ada dalam benak anda? Mohon jangan dikonotasikan negatif yah..
Mohon maaf, tidak ada sama sekali bermaksud pornografi, namun postingan ini merupakan wawasan untuk anda mengetahui sejarah kehidupan Bali pada zaman dahulu kala.
Berikut foto-foto kehidupan Bali Tempo Dulu :


( Sabung Ayam Bali Tempo Dulu )
( Berjualan Babi ) 
 ( Guru Bahasa Jepang & Murid-muridnya ) 
( Pembuat Keris Bali Tempo Dulu ) 
( Pematung & Pemahat Bali Tempo Dulu ) 
( Para Pemburu )
( Para Penabuh ) 
( Sembahyang Bersama ) 
( Bermain Layang-layang ) 
( Menumbuk Padi ) 
 
 

Kalau masyarakat Bali ini mengikut peraturan dan cara hidup agama Islam, tentu mereka tidak berpakaian begini. Kerana tamadun Islam yang dibawa melalui Syariat Muhammad SAW telah wujud lebih lama lagi.

Antara garis-garis panduan pakaian wanita Islam adalah seperti berikut..

1. Pakaian itu mestilah menutup aurat.

Rasulullah saw bersabda:
Telah berkata Aisyah .a “ Sesungguhnya, Asma’binti Abu Bakar menemui Nabi saw dengan memakai busana yang nipis ” Maka nabi berpaling daripadanya dan bersabda “Wahai Asma’ , sesungguhnya apabila wanita itu telah baligh (sudah haid) tidak boleh dilihat daripadanya kecuali ini dan ini , sambil mengisyaratkan kepada muka dan tapak tangannya” 2. Pakaian itu tidak terlalu nipis sehingga tampak bayangan tubuh badan dari luar
“Dua orang ahli neraka yang belum pernah saya lihat adalah : kaum yang memegang pecut bagai ekor lembu digunakan untuk memukul orang (tanpa alasan), orang perempuan yang berpakaian tetapi telanjang bagaikan merayu-rayu melenggok-lenggok membesarkan cemaranya bagaikan punuk unta yang mereng. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan dapat mencium bau syurga, sedangkan bau syurga dapat dicium dari jarak yang sangat jauh”
(Riwayat Muslim)
3. Pakaian itu tidak ketat atau sempit , tetapi longgar atau selesa dipakai.Ia menutup bahagian-bahagian bentuk tubuh yang menggiurkan nafsu lelaki dan ia menutup aspek kehaiwanan dari insan itu.
Dalam sebuah riwayat dari Abdullah bin Abi Salamah bahawa Umar Bin Khattab .a menghadiahkan kepada seseorang dengan pakaian nipis buatan Mesir Lama, kemidian berkata , “Jangan dipakaikan kepada isteri-isteri kamu!” Lalu seseorang berkata “ Ya Amirul Mukminin aku telah memakainya untuk isteriku, kemudian memutarkan badannya tetapi tidak kelihatan auratnya .” selanjutnya Umar berkata, “Memanglah auratnya tidak nampak, tetapi bentuk tubuhnya nampak”
4. Warna pakaian itu suram atau gelap, seperti warna hitam atau kelabu asap atau perang sehingga tiada bernafsu lelaki melihatnya( terutamanyya pakaian seperti jilbab atau abaya) . Menurut Ibnu Kathir di dalam tafsirnya pakaian wanita-wanita pada zaman Nabi saw ketika mereka keluar rumah berwarna hitam)
5. Pakaian itu tidak sekali-kali disemerbakkan dengan bau-bauan yang harum, demikian juga tubuh badan wanita itu, kerana bau-bauan ini ada pengaruhnya atas nafsu kelamin lelaki yang ajnabi.Perempuan yang memakai bau-bauan ketika keluar rumah sehingga lelaki mencium baunya disifatkan oleh Rasulullah saw sebagai zaniyah, yakni pelacur atau penzina.

“Wanita apabila memakai wangi-wangian , kemudian berjalan melintasi kaum lelaki maka dia itu begini dan begini iaitu pelacur ” (Riwayat Abu Dawud dan Tirmizi)
6. Pakaian itu tidak bertashabbuh dengan pakaian lelaki yakni tiada meniru –niru atau menyerupai pakaian lelaki
Telah berkata Ibnu Abbas :

“Rasulullah saw telah melaknat lelaki yang menyerupai wanita dan wanita-wanita yang menyerupai lelaki”
(Riwayat Bukhari)
7. Pakaian itu tiada bertashabbuh dengan pakaian permpuan-perempuan kafir dan musyrik.
8. Pakaian itu bukanlah libasu sh-shuhrah, yakni pakaian untuk bermegah-megah , untuk menunjuk-nunjuk atau bergaya.
Sumber (mengenai aurat ini): http://www.hanan.com.my/
Kesimpulan: Sesudah masyarakat beradap meningalkan tamadun jahiliah kuno, 'berpakaian tetapi berteanjang', mangapa masih ada golongan yang mahu mengambil budaya itu kembali dan menganggapnya sebagai tamadun yang moden? Na a'uzubillahi zalik!(IH)

No comments:

Post a Comment