Tuesday, July 2, 2013

MISTERI PASUKAN PANJI HITAM

Pemuda Bani Tamim Perintis Jalan
(Pentingnya Peranan Pemuda Bani Tamim)


"Dari Abdullah bin Mas’ud r.a. dia berkata, ketika kami berada ‘di sisi Rasulullah SAW tiba-tiba datang sekelompok anak-anak muda dan kala...
ngan Bani Hasyim. Apabila terlihat akan mereka, maka kedua mata Rasulullah SAW berlinang air mata dan wajah beliau berubah. Aku pun bertanya, “Mengapakah kami melihat pada wajahmu sesuatu yang tidak kami sukai?” Beliau menjawab, “Kami ahlul bait telah Allah SWT pilih untuk kami akhirat lebih utama dari dunia. Kaum kerabatku akan menerima bencana dan penyinggkiran sepeninggalku kelak sampai datangnya suatu kaum dari sebelah timur yang membawa bersama mereka panji-panji berwarna hitam. Mereka meminta kebaikan tetapi tidak diberikannya. Maka mereka pun berjuang dan memperoleh kemenangan lalu diberikanlah apa yang mereka minta itu, tetapi mereka tidak menerimanya, hingga mereka menyerahkannya kepada seorang lelaki dan kaum kerabatku yang memenuhi bumi dengan keadilan. Sebagaimana bumi dipenuhi dengan kedurjanaan. Siapa diantara kamu yang sempat menemuinya maka datangilah mereka walaupun merangkak di atas salji. Sesungguhnya dia adalah Al Mahdi. (riwayat Abu Daud, Al Hakim At Tarmidzi, Ibnu Majjah, lbnu Hibban, Abu Nu’aim, lbnu ‘Asakir, Ibnu‘Adli, Adh Dhahabi, Abu Asy Syeikh)


“Dan Ibnu Umar r.a. bahwa Nabi SAW sambil memegang tangan Sayidina Ali telah bersabda: “Akan keluar dan sulbi ini seorang pemuda yang akan memenuhi bumi ini dengan keadilan (Imam Mahdi) . Maka apabila kamu menyakini yang demikian itu, hendaklah kamu bersama pemuda dari Bani Tamim. Sesungguhnya dia datang dari sebelah timur dan dialah pemegang panji-panji Al Mahdi.”(Riwayat At Thabrani)


Berdasarkan hadits di atas jelaslah bahawa kebangkitan Islam di akhir zaman terjadi di tangan seorang pemuda dan Bani Tamim. Bani Tamim adalah salah satu cabang dan kabilah Quraisy. Yakni pemuda yang dikatakan akan menyerahkan panji-panji hitam kepada Imam Mahdi. Dengan kata lain perjuangan Pemuda Bani Tamim dan Imam Mahdi berkait erat dan sambung-menyambung.Pemuda Bani Tamim ibarat switch, sedangkan Imam Mahdi sebagai lampunya. Apabila switch tidak ditekan, maka lampu tidak akan menyala. Artinya Imam Mahdi belum akan ‘zahir’ bila Pemuda Bani Tamim belum membuat tapaknya.


Pemuda Bani Tamim merintis jalan kemudian disambung oleh Imam Mahdi yang akan menegakkan Ummah. Perjuangan dua orang pemimpin ini seperti perjuangan Nabi Harun as. dan Nabi Musa as, yakni berjuang bersama dalam satu zaman dengan mind dan metode yang sama. Kalau diibaratkan orang yang sedang membangun rumah, maka Pemuda Bani Tamim adalah orang yang membangunkan struktur rumah itu. Untuk membangun rumah yang kukuh tentulah strukturnya harus kuat. Imam Mahdi bertugas membangun rumah tersebut, melengkapinya dengan dinding, atap, pintu, jendela, lantai dan sebagainya. Sedangkan Nabi Isa berperang untuk menyempurnakan rumah itu, mengisi dengan perabot, menyusun, serta menghiasinya dengan seindah mungkin. Demikianlah gambaran peranan tiga orang pemimpin besar kurun ini.


Mengingati pentingnya peranan Pemuda Bani Tamim sudah sepatutnya umat Islam berusaha mencarinya agar dapat dalam kebenaran serta ikut berperang dalam perjuangannya. Bersamanya kita akan mendapat keselamatan dan kejayaan di dunia dan di akhirat.


Tetapi tidak tertutup peluang bagi setiap pemimpin yang memiliki cita-cita Islam yang tinggi atau pun bagi para ulama yang merasa dirinya mampu, yang dapat berusaha menjadikan dirinya Pemuda Bani Tamim, siapa tahu dia adalah Pemuda yang disabdakan. Seperti halnya para sahabat berlomba-lomba untuk membuktikan sabda Rasulullah SAW bahawa konstantinopel akan jatuh ditangan pemimpin yang baik, dengan harapan di tangan merekalah terjadinya janji itu.


Oleh kerana itu, siapa pun dipersilakan untuk merebut peluang ini.
Tidak salah dan tidak keterlaluan bila seseorang berlumba-lumba membuktikan dirinya sebagai Pemuda Bani Tamim selagi tanda-tanda besarnya belum terjadi. Bahkan sepatutnya begitu supaya kita sensitif dan serius terhadap setiap janji-janji Allah.


Namun sekiranya kita mampu untuk mencapai cita-cita yang amat tinggi itu kita mesti melihat dan mencari kalau ada orang lain yang mampu dan memang sedang bersungguh-sunguh merintis jalan.
Bila ternyata ada seseorang pemimpin dan jemaahnya yang telah mampu membuat model masyarakat Islam, maka bergabunglah dengan perjuangannya dan jangan tunda-tunda lagi.


(Pemuda Bani Tamim)


Banyak hadis menerangkan siapa Pemuda Bani Tamim ini. Kerana itulah dia menjadi sebuah nama yang popular kepada mereka yang mengkaji perihal kronologi kiamat.


Antara tanda fizikalnya ialah-


-Sederhana tubuhnya
- Janggut nipis
- Tidak tinggi tidak rendah
- Sawo matang
- Bergigi sulah
- Dan lain-lain


Dia juga di gelar al-mansur dan yang paling terkenal ialah Syuib bin Salleh.


Setelah kita kaji dua watak sebelum ini iaitu Pemuda Bani Hasyim di Malaysia, aris al-Haasth di Indonesia, maka Pemuda Bani Tamim di mana?


Dalam versi hadis, negara belakang sungai dan timur jauh sudah di duduki, hanya tinggal Khurasan. Dalam versi notradamus pula, great intermixed nation dan eastern latin sudah di duduki. Tinggal kini, arabic intermixed via north africa.


Baiklah kita kaji perihal lokasi dahulu.


Versi hadis mengatakan Khurasan adalah tempat munculnya pemuda ini. Dimanakah khurasan.
Jika di amati, Khurasan ada di Iraq(kalau tidak silap), akan tetapi, nabi mengisyaratkan
Khurasan yang lebih timur tetapi menunjukkan tongkatnya ke arah selatan (kalau tidak salah ada hadis ini tetapi tidak tahu sahihnya)


Berbalik pada versi Notradomus pula, kita sudah dapat mengagak apa yang ingin dinyatakan itu.
Arabic via north africa. Negara arab apakah yang paling hampir dengan Afrika? Sudah tentu jika kita lihat dalam peta dunia, kita akan dapat lihat EGYPT/MESIR.


Maka, disini kita boleh kaitkan bahawa Pemuda Bani Tamim munculnya di timur.


Tetapi serasikah dengan hadis mengenai fizikal dan kemunculan Pemuda Bani Tamim?
sabda nabi ada mengatakan bahawa pemuda ini adalah keturnan arab yang sudah bercampur dengan bangsa lain. kulitnya sawo matang dan tubuhnya sederhana.


Jika di lihat kembali, asal keturunan pemuda ini adalah orang arab yang datang berdakwah ke luar. Tetapi di manakah lokasi paling tepat untuk menyatakan bangsa yang berkulit sawo matang dan bertubuh kecil serta menerima islam sehingga menjadi ‘ajam’.


Jawapannya hanya tanah melayu. Masalahnya kini, Malaysia atau Indonesia. Sehingga kini, saya tidak mampu menjawab, akan tetapi lahirnya pemuda ini bukan untuk menunjukkan negara mana lahirnya dia dan seterusnya menjadi daulah islamiyah kedua. Lahirnya pemuda ini adalah ‘represent’ melayu, bukannya negara. Mungkin lebih tepat lagi, tanah melayu.


Kerana itulah pemuda ini akan berjumpa dengan Haris al-Harasth dan ‘united’ di bawah satu panji iaitU, panji hitam.


Sebelum saya menulis, saya sudah menkaji dan membawa buku dan artikel mengenai pemuda ini dan kes pemuda ini lah yang menjadi pemangkin pencarian saya sehingga ke tahap ini.


Baiklah berikut artikel mengenai Pemuda Bani Tamim. Untuk informasi tambahan.


1. Namanya ialah Syuaib bin Saleh


Sabda Nabi SAW,
“Pembawa bendera al-Mahdi adalah seorang laki-laki daripada suku Tamim yang datang dari Timur.”


Ammar bin Yasir RA berkata,
“Pembawa Panji-panji Al-Mahdi adalah Syuaib bin Saleh.”


Iaitu bukan nama sebenarnya tetapi merujuk kepada Bani bangsanya (Bani kecil dari suatu bangsa), merupakan seorang yang baik dan keluarganya juga adalah orang-orang yang berakhlak baik.


Persoalannya, kenapa nama Putra Bani Tamim itu bukannya Syuaib bin Saleh seperti yang dinyatakan oleh hadis Nabi SAW? Bukankah Syuaib bin Saleh itu adalah nama sebenarnya Putera Bani Tamim itu? Atau apakah hadis Nabi SAW itu palsu atau jika benar kenapa namanya tidak benar-benar Syuaib bin Saleh?


Sesungguhnya hadis itu adalah benar, bukan hadis palsu. Mustahil Nabi SAW berdusta, kerana setiap hadis dari Nabi SAW adalah datang dari Allah. Bagaimana Nabi SAW dapat berdusta? Nabi SAW adalah sodiqul masduq (seorang yang benar lagi dibenarkan). Dari segi bahasa Arab, kalimah Syu’bun berarti Bani bangsa atau puak dari suatu bangsa. Sedangkan kalimah Syu’aibun bererti suatu Bani kecil dari sebuah kabilah. Lagipula, Nabi SAW tidak pernah menyatakan bahAwa PutEra Bani Tamim itu benar-benar bernama Syuaib bin Saleh.


Kalimah Bin itu pula berasal dari Ibnun, ertinya anak lelaki. Atau lebih tepat lagi, seorang lelaki. Maknanya peribadi Syuaib itu adalah:


◦Seorang lelaki (benar-benar seorang lelaki, bukan perempuan).
◦Yang memiliki sifat-sifat seorang lelaki (berjanggut, bermisai, berjambang dan berserban).
◦Seorang yang berwatak lelaki (berani, gigih, sabar, pejuang, berpikiran luas, senantiasa berhubungan dengan masyarakat dan jauh langkahnya).
◦Merupakan lelaki Allah (Rijalullah) yakni beliau adalah seorang yang bertaraf wali, ulama sejati, ulama mujahid dan mujtahid.
Jika diperhatikan benar-benar, penggunaan kalimah Bin itu merupakan suatu sebutan yang agak janggal dalam bahasa Arab. Agak jarang orang Arab disebut dengan Bin, yakni disambung namanya dengan sebutan Bin. Cuma orang Islam di Nusantara saja yang lazim berbuat demikian.


Kalimah Saleh pula bermaksud orang yang baik. Baik di sini bermaksud seperti berikut:


◦Baik namanya, iaitu bukan nama yang bercampur-campur dengan istilah dari bahasa Sansekerta, nama setempat atau dari bangsa yang bukan Islam.
◦Baik keperibadiannya iaitu dikenal sebagai seorang yang tetap teguh dengan pendiriannya.
◦Baik akidahnya iaitu seorang yang benar-benar mengikuti akidah Islam yang sejati.
◦Baik keturunannya iaitu keturunannya diketahui dari yang baik-baik, tidak tercemar dengan akhlak-akhlak yang rendah.
◦Baik agamanya, iaitu beliau dan keturunan sebelah atasnya adalah dari kalangan ahli-ahli agama atau orang yang cinta agama.
◦Beliau memang seorang yang saleh. Saleh di sini ialah baik dan banyak amalan agamanya. Amalan agama itu sudah melekat dengan dirinya sejak dari kecil.
◦Baik pemikirannya iaitu seorang yang mempunyai ideA yang baik untuk mengubah masyarakatnya untuk menghayati ajaran Islam sejati ketika mereka sedang hanyut bergelumang dengan arus jahiliyah.
◦Baik akhlaknya. Merupakan seorang yang terpuji akhlaknya di kalangan hamba Allah pada masa itu
Jika hadis-hadis berkenaan benar, kenapa namanya disebutkan sebagai Syuaib bin Saleh? Kenapa tidak disebutkan nama sebenarnya? Jawapannya:


◦Untuk mengelirukan musuh-musuh Islam. Dengan ini, beliau selamat dari diburu, dibunuh, dihalangi atau di’apa-apa’kan oleh musuh-musuh Islam yang memang mencuba menghalangi kebangkitan Islam kedua ini dengan segala daya upaya mereka.
◦Supaya umat Islam berusaha mencari identiti sebenarnya Syuaib bin Saleh itu. Di sini, umat Islam yang percaya dengan hadis-hadis berkenaan akan berusaha mencari siapakah peribadi yang dikatakan sebagai Putra Bani Tamim itu. Setelah bertemu, mereka akan membaiatnya sebagai ketua mereka. Orang yang berusaha, akan diberikan pahala.
◦Untuk menguji keimanan umat Islam terhadap hadis-hadis Nabi SAW yang berkaitan dengan Putera Bani Tamim itu. Ada yang percaya dan ada yang tidak mudah percaya, apalagi saat itu memang orang banyak sudah tidak percaya lagi dengan hadis-hadis mengenai Putra Bani Tamim.
◦Supaya yang empunya diri itu tidak mengetahui (pada peringkat awalnya) siapa sebenarnya Putera Bani Tamim itu sendiri. Beliau tidak menyedari bahwa beliaulah orang yang dimaksudkan oleh hadis-hadis berkenaan sebagai Syuaib bin Saleh. Beliau hanya menyedari tentang peribadi dirinya setelah jauh dan lama berjuang.
◦Untuk menipu pihak musuh Islam. Kerana tidak ada uraian lebih lanjut dari para ulama terhadap kepribadian Putra Bani Tamim ini, pihak musuh menyangka bahwa namanya menang benar-benar Syuaib bin Saleh seperti yang tersebut di dalam hadis. Kerana itu, mereka sedaya upaya mencari nama berkenaan, bukan peribadi berkenaan.


2. Dia berketurunan Bani Tamim atau Bani Tamim Iaitu suatu Bani Arab Quraisy, dari keturunan Sayidina Ali, yang hari ini kebanyakan tinggal di Palestine dan Jordan. Tetapi dia lahir bukan di kedua tempat itu. Bani Tamim itu bukanlah merupakan suatu golongan atau kaum yang besar. Golongan ini hanyalah satu Bani yang kecil dan tidak ramai.


Perlu disebutkan di sini, Bani Tamim yang ini adalah sebagian dari Ahlul Bait kerana Sayidina Ali adalah salah seorang anggota Ahlul Bait. Ahlul Bait adalah keluarga Rasulullah SAW. Para ulama berbeza pendapat mengenai takrif Ahlul Bait itu sendiri.


Bani Tamim itu tidak lagi mendiami Hijaz kerana telah dihalau keluar oleh pemerintahan Bani Saud yang kini memerintah di Arab Saudi. Banyak pula yang dibunuh. Tidak kurang yang disiksa dan dihalau keluar dari tanah tumpah darah mereka, iaitu Hijaz. Banyak pula yang terpaksa lari menyelamatkan diri kerana diburu oleh agen-agen kerajaan Saudi. Ada yang lari ke selatan India dan banyak pula yang menetap di Nusantara, tapak awal berdirinya daulah kedua nanti.


Ada ulama yang menyatakan:


◦Semua keturunan Abdul Muttalib adalah Ahlul Bait.
◦Semua keturunan Nabi Muhammad SAW adalah Ahlul Bait, termasuk isteri-isteri Nabi SAW dan menantu-menantunya.
◦Semua keturunan Abdul Muttalib yang Islam adalah Ahlul Bait.
◦Semua keturunan Sayidina Ali dengan Fatimah al-Batul adalah Ahlul Bait. Pendapat ini terutama disokong oleh mazhab Syiah.
◦Semua keturunan Abdul Manaf adalah Ahlul Bait.
Di kalangan bangsa Arab, memang ada satu kabilah yang bernama Tamim. Kabilah Tamim ini memang suatu kabilah dari bangsa Quraisy yang mendiami kawasan sekitar kota Makkah. Sahabat yang berasal dari kabilah Tamim di antaranya ialah sahabat setia baginda SAW, Sayidina Abu Bakar as-Siddiq. Namun, kabilah Tamim ini bukanlah Bani Tamim, malah antara kedua-duanya memang tidak ada hubung kait.


Yang pertama disebut kabilah Tamim dan yang satu lagi Bani Tamim atau Bani Tamim. Kedua-duanya berbeza. Kabilah Tamim bertebaran di hampir seluruh Tanah Arab.


dipetik dari : ”misteri panji hitam...”
( SIAPAKAH PEMBAWA PANJI HITAM???...)


kali ini saya akan terangkan watak-watak apakah yang akan muncul di peperangan akhir zaman nanti..


Mereka adalah:-


1- PemudaBani Hasyim
2- Pemuda Bani Tamim
3 Haris Harasth
4- Al-sufyani
5- Al-kalb


Lokasi yg saya dapat ialah:
Versi hadis:-
1- Negeri belakang sungai
2- Negeri timur jauh
3- Khurasan (satu hadis-tidak ingat sanadnya-mengatakan Nabi mengatakan khurasan terletak di timur tetapi menunjukan tongkatnya ke arah selatan Arab)


Versi Nostradamos:-
1- Great entermixed nation
2- North Afrika via intermixed by Arabic
3- Eastern latin


Anda tertanya-tanya tempatnya negara belakang sungai, Khurasan timur dan negara timur jauh serta al-sufyani.


Negara belakang sungai? dimana negara ini? Baiklah, saya direct to the point.. Sungai yang di nyatakan mungkin Selat Melaka. Kenapa? Ini kerana mengikut penulis novel Berpetualang ke Acheh, Nusantara dan tanah melayu hanya dipisahkan oleh sebatang sungai besar, dan mungkin akibat letupan gunung berapi dan kes tsunami, maka jarak pembukaan sungai ini menjadi makin besar lalu menjadi selat. Persoalan, negara manakah di belakang sungai? Malaysia atau Indonesia?


Khurasan? Ramai meneka-neka di mana Khurasan. Saya pun tidak tahu tetapi saya cuba linkkan pada Nostradamus dan mendapati negara yang berada di utara Afrika dan intermixed Arabic berkemungkian EGYPT/MESIR. Wallahualam


Negara hujung timur? Di sini mana-mana negara di timur boleh jadi lokasi hadis ini, malah Jepun juga timur, timur jauh lagi. Tetapi, untuk mendapat lokasi lagi tepat, saya susun puzzle ini dengan ramalan Nostradamus yang masih tertinggal iaitu GREAT NATION WITH GREAT SOCIETY AND INTERMIXED LANGUAGES. Anda teka, dimana negara ini. Wujudkah negara seperti ini sekarang? Apa calon-calon bagi negara ini bagi anda? Amerika? Eropah? China? India? Australia? Jepun? Vietnam? Myanmar? Singapura? Indonesia? atau Malaysia?


Apa rasa anda? Negara mana great intermixed nation? bagi saya adalah Malaysia? Anda bersetuju?


Sebenarnya kedatangan Cina dan India adalah satu petanda tentang ini. Tidak cukup kuat dengan itu, kebanjiran Indon, Bangla, Vietnam, Myanmar, Pak Arab dan sebagainya berlaku kini.


Jadi dimana great intermixed nation? jawapannya wujudnya bangsa Malaysia.


sekarang mari kita cari dimanakah bani tamim akan berada??


Mengikut hadis masyur, pemuda ini berdarah ajam, tinggal di timur dan bertutur bahasa timur. Berkulit sawo matang, tidak tinggi dan tidak rendah.


Pada pandangan anda. Pemuda Bani Tamim ini bangsa apa? Cina? Orang putih? Latin? India? Melayu?


Baiklah mari kita lihat ciri-ciri bangsa yang sedia maklum:-


1- Cina-kulit putih kuning, mata sepet
2- Orang putih- kulit putih dan berbintik merah, tinggi dan sasa
3- Latin- kulit sawo matang, tinggi dan sasa
4- India- hitam, sawo matang, berasal dari asia tengah
5- Thailand,Vietnam,Myanmar- putih seperti cina, kecil, pendek, dan tinggi kurus
6- Filipina, Borneo,- sawo matang
7- Melayu- sawo matang, kebanyakan beragama islam, hanya di nusantara dan sedikit di Afrika


Jadi…bangsa apa yang sesuai dengan pemuda bani tamim?


Calon-calonnya-
Filipina,Thailand,Vietnam,Myanmar dan Melayu.


Mari kita balik pada asas kita bincang di atas. Hanya dua negara/lokasi yang berkaitan dengan
pemuda bani tamim iaitu negara belakang sungai dan negara timur jauh(versi hadis), serta great intermixed nation dan eastern latin nation(versi notradamus).


Maka, kita dapat tentukan bahawa:-


1 Great intermixed nation = Melayu/Malaysia
2 Eastern latin nation = Filipina
3-Negara belakang sungai(Malaysia atau Indon) = Melayu
4-Negara timur jauh = Thailand, Vietnam dan Myanmar


Jadi, di sini, kita dapat lihat melayu menguasai 2 lokasi iaitu negara belakang sungai dan great intermixed nation.
Jadi jelas di sini pemuda bani tamim adalah seorang Melayu!


Sekarang, di mana pula tinggal/lahirnya? Kini hanya dua negara yang secara total di diami oleh
Melayu iaitu Indonesia dan Malaysia. sedangkan kedua-dua negara ini adalah satu jajahan yang di gelar tanah melayu.


Seterusnya kita kaitkan pemuda bani hasyim pula.


Sebenarnya tidak banyak hadis menceritakan perihal pemuda ini. Kerana inilah kronologi kiamat
atau future phenomenon tidak lengkap.


Ada segelintir hadis memberitahu bahawa tanda pemuda ini adalah muncul hujung timur, tahi lalat di bahu kiri, dan tahi lalat di tapak tangan kanan/kiri.


Bila di sebut hujung timur secara tidak langsung ia akan mengaitkan dengan negara hujung timur. Sekali lagi kita kaitkan dengan great intermixed yang kita sudah bincangkan dahulu. Jadi, insyallah Malaysia adalah tempat munculnya pemuda bani hasyim.


(Haris al-Harsth)


Hadis mengatakan bahawa dia dari negara di belakang sungai. Jika, pemuda Bani Hasyim sudah menmpatkan diri di Malaysia, ada yang berpendapat negara belakang sungai ini mungkin Indonesia atau Filipina (jikalau ikut Notradamus)


Setakat ini saya masih belum jumpa tanda-tanda khusus bagi Haris al-Harasth ini. Akan tetapi, ada hadis mengatakan dia bertemu al-Mansur (gelaran pemuda bani tamim) di suatu tempat di negaranya.


Maka jelas di sini bahawa, Haris al-Haras mungkin seorang melayu yang munculnya di Indonesia (negara belakang sungai).


Bagaiman pula dengan versi Notradamus?


Sekarang hanya tinggal nation of eastern latin dan africa via arabic intermixed.


Jika di kaji dari logik akal, jelas di sini bahawa lokasi africa via arabic intermixed di tolak mentah-mentah kerana jelas di situ tertera Africa.


Tapi, malangnya zaman sekarang bahasa latin yang ‘pure’ sudah tidak ada, yang tinggal serpihan sahaja iaitu latin di America Selatan, Sepanyol dan lain-lain.


Oleh itu, di harap anda boleh membantu untuk menemukan titik konklusi di antara negara belakang sungai dan nation of eastern latin ini.


Bagaimanapun kita teruskan jugak mengkaji dari apa yang telah kita perolehi.


Tinggalah nation of eastern latin?


jika di teliti Filipina adalah negara yang paling baik bagi contoh ini akan tetapi ia ‘clash’
dengan versi hadis iaitu indonesia. Maka di mana jalan penyelesaiannya?


Baiklah, pernahkah anda melihat jauh sejarah pembinaan negara Indonesia dan Filipina. Kuasa blok manakah yang menguasai mereka?


Jika melaka di pegang oleh penjajah British, maka Indonesia pula telah di pegang oleh kuasa
Belanda. Filipina pula oleh Sepanyol.


Jelas disini bahawa nation of eastern latin bukan kepada tutur bahasa akan tetapi kuasa yang telah membina negara tersebut. Tanah Jawa di jajah Portugis, lalu di merdekakan dan menjadi Undonesia.


Tidakkah anda melihat relevannya.


Maka, Haris al-Harasth lah yang menduduki Indonesia dan dialah yang berjumpa pemuda bani tamim lalu memulakan perjalanan di bawah satu panji iaitu Panji Hitam.

No comments:

Post a Comment