Saturday, January 11, 2014

10 tempat paling panas di dunia


Malaysia merupakan negara yang biasa dengan cuaca panas. Namun rupanya ada tempat-tempat terpanas di dunia ini yang memiliki suhu sangat tinggi. Di manakah ia? Huffington Post menyenaraikan sepuluh tempat paling panas untuk anda ketahui, ikuti berikutnya.....Dallol terkenal sebagai tempat paling panas didunia. Kenapa? sebab suhu udara di sana setiap hari boleh mencapai 106 darjah Fahrenheit atau 41 darjah Celsius.

2. Wadi Halfa, Sudan
Wadi Halfa di Sudan yang berdekatan dengan Mesir juga termasuk tempat terpanas didunia kerana suhu udara di sana mencapai 127 darjah Fahrenheit atau setara dengan 52 darjah Celsius.

3. Death Valley, CaliforniaDaerah di California ini merupakan padang gurun dengan suhu 56 darjah Celsius. Namun kemudian Badan Meteorologi Dunia memperbetulkan dan info terbaru kini Death Valley bersuhu 57 darjah Celsius.

4. Lut Desert, Iran
Kalau di Iran, Gurun Lut adalah tempat yang ditabalkan menjadi salah satu lokasi terpanas dunia. Bayangkan saja, suhunya mencapai 70 darjah Celsius.

5. Tirat Tsvi, Israel

Tirat Tsvi merupakan sebuah kota di Israel. Tempat ini disebut yang terpanas di Asia kerana memiliki suhu 129 darjah Fahrenheit atau setara dengan 53 darjah Celsius.

6. Timbuktu, Mali
Ada pula Timbuktu di Mali yang tidak kalah panasnya dengan daerah lain yang sudah disebutkan sebelumnya. Cuba teka berapa suhu udara di sini? Sekitar 130 darjah Fahrenheit atau 54 darjah Celsius! Fuhhh...!!


7. Queensland, AustraliaPerhitungan tempat terpanas sedunia dengan menggunakan bantuan satelit juga menyebutkan Queensland, Australia, sebagai salah satu area yang paling panas. Lojiknya, di sini suhu udara boleh mencapai 68 darjah Celsius.


8. Turfan, ChinaTurfan ada di wilayah Xianjiang di China. Di sana sangat panas. Anda mungkin tidak boleh membayangkannya kerana suhu udara di Turfan boleh mencapai 50 darjah Celsius.

9. Kebili, Tunisia
Di Tunisia, daerah terpanas di sana sekaligus sedunia ada di Kebili. Setiap harinya, suhu di Kebili mencapai 131 darjah Fahrenheit atau setara dengan 55 darjah Celsius.


10. Ghadames, LibyaTerakhir, tempat terpanas sejagat boleh ditemukan di Ghadames, Libya. Sama seperti di Kebili, Ghadames memiliki suhu tertinggi sehingga 131 darjah Fahrenheit atau setara dengan 55 darjah Celsius

No comments:

Post a Comment